U Srbiji još 341 slučaj zaraze, preminula jedna osoba

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 793, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 6.503 osobe, a registrovan je 341 novi slučaj zaraze. Na respiratorima je 39 pacijenata.

Situacija u Srbiji je ozbiljna, očekuje se rast novozaraženih i preko hiljadu na dan.

“Spremamo se za najgori scenario. Gledamo šta se dešava u Evropi i regionu. Mislim da smo se opustili više nego što je trebalo. Imali smo i imamo i jedan dobar rezultat, ali to može da se poništi ako nastavimo dalje ovako”, izjavio je Lončar, nakon sastanka sa direktorima Covid bolnica.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da većinu novoobolelih u Srbiji čine mladi od 20 do 40 godina starosti, koji bolest podnose dobro, ali da oni predstavljaju rizik za sve starije u svom okruženju.

Kako je rekao, na respiratoru i sa teškim oblicima bolesti su stariji i hronični bolesnici.

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

“Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno, koje nije lošeg stanja, ali je Covid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje”, istakla je Ostojićeva.

U svetu je od početka pandemije više od 43,3 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, a od posledica zaraze preminulo je preko 1.159.000 osoba. Oporavilo se gotovo 32 miliona obolelih. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, a veliki broj zaraženih svakodnevno se beleži i u Indiji i Brazilu. Španija je juče uvela vanredno stanje. Veliki broj zaraženih se beleži i u zemljama okruženja.

Izvor: covid19.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar