Najteži dan u Srbiji po broju zaraženih – još 1.328 pozitivnih, preminulo pet osoba

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 9.690 osoba, od kojih je 1.328 nalaza pozitivnih. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka epidemije. U poslednja 24 sata preminulo je još pet pacijenata.

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 642, slede Novi Sad 68, Kragujevac 54, Šabac 39, Požarevac 30, Niš 26, valjevno 24, Kraljevo 21, u ostalim mestima manje od 20 novozaraženih.

Hospitalizovano je još 210 pacijenata, na respiratorima su ukupno 39.

Predsednik Aleksandar Vučić je, povodom pogoršanja epidemijske situacije, imao sastanak sa direktorima kovid bolnica. Nakon toga se obratio medijima i poručio da cifre u Srbiji jesu zabrinjavajuće, ali da je situacija pod kontrolom. Rekao je da na današnjem sastanku nije razgovarano o novim merama, jer će o njima govoriti Krizni štab, ali da će oštro sankcionisati one koji ne poštuju postojeće protivpandemijske mere.

Više od polovine zaraženih je iz Beograda, a epidemiolog Predrag Kon ukazuje da je u glavnom gradu došlo do eksponencijalnog rasta. “Ne možemo da očekujemo ni zaravnjenje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji”, naglašava epidemiolog.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana, ukazujući da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe.

Vučić: Vakcina protiv koronavirusa će biti besplatna

Vakcina za koronavirus je veliki problem u svetu, velika je trka u svetu, ljudi moraju da razumeju da je mesec dana prednosti u dobijenoj vakcini spas za državu, navodi Vučić.

“Preko Poljaka ide, minimalne količine do Nove godine, pa još do marta, ali to je nedovoljno, šta god možemo da nabavimo, mi ćemo da kupimo, najvažnije da vakcinišemo zdravstvene radnike, policiju, vojsku, pa onda ugrožene kategorije”, rekao je predsednik dodajući da je Srbiji svejedno gde kupuje vakcinu, samo da je dobra.

Vakcina će, kaže, biti besplatna.

Tokom protekle nedelje u 56 osnovnih i srednjih škola u Beogradu bilo je uglavnom pojedinačnih slučajeva zaražavanja koronavirusom, rekao je epidemiolog Predrag Kon i naglasio da je situacija u školama za sada dobra.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS / covid19.rs

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar