a

Dimitrovgradski gimnazijalci učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opština Dimitrovgrad omogućili su učenicima dimitrovgradske gimnazije da, po prvi put, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati opštinskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu.

Osim dimitrovgradskih i srednjoškolci iz još 26 srednjih škola, iz Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Kragujevca i Sombora, biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

“Uključivanjem učenika srednjih škola u konsultacije o budžetu unapređuje se aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja. Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su đaci tražili i odredili kao najvažnije. Na taj način, mladi se uče i načinima na koje je potrebno i na koje mogu da utiču na lokalnu vlast i čine je bližom građanima, njihovim interesima i potrebama” istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Izuzetno nam je važno da čujemo glas svih naših sugrađana, jer time iz prve ruke dobijamo informacije o tome šta su njihovi prioriteti i potrebe i kako da učinimo njihov život kvalitetnijim i boljim. Veoma je važno da mladi iznose svoje stavove, primedbe, predloge i budu uključeni u proces odlučivanja, jer se odluke i promene tiču njihove budućnosti” istakao je Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad.

Ova inicijativa započeta je prošle godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor inicirali uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Naime, u pet srednjih škola, predstavnici učeničkih parlamenata su formulisali aktivnosti koje su imale za cilj da unaprede nastavu i boravak učenika u školi. Na osnovu predloga, sastavljeni su glasački listići i organizovano je glasanje. Na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika svih razreda, a grad Sombor je u budžetu za 2020. godinu opredelio sredstva za realizaciju izabranih projekata, među kojima su renoviranje školskih toaleta, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu i opreme za slobodne aktivnosti učenika.

Izvor: USAID

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar