U Bugarskoj se obeležava Dan narodnih prosvetitelja

Godine 1922. grupa istaknutih intelektualaca je predložila da se 1. novembar proglasi Danom narodnih prosvetitelja (buditelja) – književnika, mučenika i heroja iz slavne prošlosti Bugarske koji su odigrali važnu ulogu za podizanje bugarske samosvesti tokom vekova. Iste godine Vlada je prihvatila predlog.

„Mi smo kao narod skloni da zaboravljamo ljude koji su svojim životnim delom doprineli duhovnoj emancipaciji celog našeg društva. U godinama neposredno posle velikih vojnih katastrofa, koje je Bugarska doživela početkom 20. veka, potreba za preporodom nacionalnog pamćenja je bila više nego očigledna. Zato se intelektualna elita Bugarske ujedinila oko ideje da jedan dan u godini bude posvećen našim buditeljima“, rekao je pre nekoliko godina u intervjuu Radio Bugarskoj istoričar prof. dr Plamen Mitev.

Za Dan narodnih buditelja izabran je 1. novembar – datum na koji se po julijanskom kalendaru slavio Sv. Jovan Rilski. Ovaj najveći bugarski svetac (876-946) prvi je proglašen buditeljem. U 18. veku se ističe Pajisije Hilandarski – monah, koji je u godinama osmanske vladavine napisao čuvenu „Istoriju slavenobugarsku” kako bi porobljenom bugarskom narodu pokazao da je nacija slavne prošlosti.

„Međutim, njegov sledbenik Sofronije Vračanski je znatno nadmašio svog učitelja tako što je ostavio vidljive tragove o duhovnom buđenju Bugara”, ubeđen je prof. Plamen Mitev.

U 19. veku najistaknutiji buditelji su borci za nezavisnost od osmanske vlasti – nacionalni heroji Vasil Levski i Hristo Botev, kao i mnoge druge ličnosti za koje su napredak i blagostanje Bugarske pitanje visokog morala, duhovnog izrastanja i snage braniti svoje ideje.

Danas je 1. novembar praznik bugarskih naučnika i bugarskih novinara, a u Srbiji se obeležava kao Dan bugarske nacionalne manjine.

Srećan praznik!

Izvor: BNR (priredila: Elena Karkalanova / prevod: Albena Džermanova)

Foto: vtu.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar