Slađan Stanković: U Pčinjskom okrugu epidemiološka situacija izrazito nepovoljna, najveći broj novoobolelih iz Vranja

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Vranje, epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je izrazito nepovoljna, a na području Vranja ima najveći broj novoobolelih, javlja RTV Vranje.

“Mi smo od 62 odgovorena uzorka dobili 20 novoobolelih sa područja Vranja i po dva iz Preševa i Bujanovca. Procenat pozitivnih u odnosu na broj odgovorenih uzoraka je 38,7%, što je visok procenat koji smo imali u julu mesecu kada je bila značajna epidemijska pojava koronavirusne infekcije”, kaže epidemiolog Slađan Stanković.

Prema njegovim rečima povećava se broj pozitivnih i testiranih osoba u svim ambulantama u Pčinjskom okrugu.

„Tokom jutra prikupili smo i poslali u laboratoriju ‘Vatreno oko’ u Nišu 117 uzoraka što je znatno povećan broj u odnosu na prethodni period”, kazao je Stanković i dodao da je starosna granica obolelih u svim decenijama.

„Poslednjih dana smo registrovali novozaražene od 10 do 20 godina. Tokom današnjeg dana imamo uzrast od 18 do 20 godina. U svim decenijama, u rasponu na po deset godina svuda ima podjednako oboljevanje”, ističe epidemiolog Stanković.

Kako kaže, starije stanovništvo je u većem riziku da oboli od teže forme bolesti, kako zbog oslabljenog imuniteta, tako i zbog pridruženih bolesti, prenosi RTV Vranje.

Rast broja prvih pregleda i hospitalizovanih pacijenata

U Covid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 113 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 61. Uzorkovana je krv kod 67 pacijenata i sačinjen 51 RTG pluća. Takođe, urađeno je i 45 PCR i 69 brzih testova, a bronhopneumonija dijagnostikovana je kod 15 pacijenata.

U Covid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 50 pacijenata, od kojih su 34 pozitivna na Covid-19. Sa bronhopneumonijom su 42 pacijenta, na kiseoniku 24. Primljeno je 15 pacijenata, a otpuštena 3, od kojih je 1 transportovan za Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 130, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja.

Izvor: rtv-vranje.rs / vranje.org.rs

Foto: Darko Anačkov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar