Deset pacijenata preminulo, još 2.282 osobe zaražene u Srbiji

Na konferenciji za medije Kriznog štaba saopšteno je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 12.947 osoba, od kojih je 2.282 nalaza pozitivno na koronavirus. U poslednja 24 sata preminulo je deset pacijenata.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević navodi da je broj smrtnih slučajeva od početka epidemije 871, a procenat smrtnosti je 1.50 odsto.

Svaki dan sve više onih koji zahtevaju hospitalizaciju

Svakim danom je sve veći broj osoba koje zahtevaju hospitalizaciju u odnosu na one koji su završili bolničko lečenje, rekla je ministarka rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

U poslednja 24 sata je hospitalizovano 317 pacijenata, a otpušteno 147. Trenutno je hospitalizovano ukupno 2.307 pacijenata, a na respiratoru se nalazi njih 74.

Kisić Tepavčević je istakla da je u Beogradu najviše onih kod kojih je potvrđena infekcija. Zatim slede Novi Sad, Kraljevi, Niš, Vranje, Zrenjanin, Pančevo, Sremska Mitrovica…

Ona je upozorila da postoji veliki broj potencijalnih rezervoara virusa. Ističe da u Beogradu poslednjih dana svakog dana ima više od 1.000 obolelih.

Od početka školske godine 708 đaka zaraženo

U Ustanovama socijalne zaštite na današnji dan infekcija je prijavljena kod 197 korisnika i 118 zaposlenih.

Od početka školske godine ukupno je virus potvrđen kod 708 đaka. Darija Kisić Tepavčević je rekla da se uglavnom radi o zaražavanjeu van školske sredine, ali da je u pojedinačnim slučajevima došlo do prenošenja unutar škole.

U ovom momentu oko 200 đaka pohađa onlajn nastavu.

Dozvoljeno okupljanje do pet osoba, đaci idu na mini-odmor

Vidi se značajan trend porasta učestalosti oboljevanja širom sveta, zbog sezone respiratornih infekcija. Većina zemalja beleži rekordne brojeve obolelih i umrlih, navodi Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o preventivnim merama, navodi da se osam meseci priča jedno te isto i da se nije ništa praaktično promenilo. Kaže da ponašanje kojim sebe dovodimo u najmanji mogući rizik ima smisla.

“Sve zemlje sveta imaju pratično iste preventivne mere koje primenjuju sa nekim većim i manjim zakonskim okvirima”, rekla je.

Dodaje da u Srbiji još uvek nema najradikalnijih mera, ali da situacije jeste nepovoljna i nestabilna.

“Odlučili smo u ovom momentu da se smanji broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenim i zatvorenim rostorima, Znate da je to bilo 30, sada je smanjeno na 5”, poručila je ministarka.

Đaci u osnovnim i srednjim školama imaće mini-odmor u trajanju od tri dana, počev od 11. novembra.

“Svi da se ponašaju kao da su potencijalni nosioci infekcije”

Istraživanje kontakata se radi, ali se njihovo testiranje u većini slučajeva ne radi, rekla je Kisić Tepavčević i istakla da svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije.

Rekla je da bi trebalo da imamo na umu da, u odnosu na broj potvrđenih slučajeva, ima pet do deset puta više asimptomatskih nosilaca infekcije.

Ne znamo kada će se smanjiti potencijal zaražavanja virusa

Ako se u narednom periodu bude odvijala situacija kao u mnogim zemljama u okruženju, jedna od mogućih mera je i skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da ne znamo kada će virus prestati da bude u populaciji i kada će se smanjiti njegov potencijal ovolikog zaražavanja i smrtnosti.

“Svi pokušavamo da prilagodimo naše aktivnosti i da naučimo da živimo s virusom”, rekla je.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS / covid19.rs

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar