Slađan Stanković: U Pčinjskom okrugu još 40 pozitivnih, najveći broj obolelih u Vranju

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Vranje od 106 uzoraka 40 je novozaraženih na području Pčinjskog okruga. Ovo je za RTV Vranje izjavio epidemiolog Slađan Stanković.

Prema njegovim rečima, najveći broj obolelih je u Vranju – 26, u Preševu – 10 i u Surdulici i Bujanovcu po 2, dok je procenat pozitivnosti oko 40%.

Stanković ističe da se od početka ove nedelje nastavlja trend rasta novih slučajeva koronavirusa, kao i broj obolelih sa težom kliničkom slikom.

“U Covid bolnicama su pacijenti sa upalama pluća. Značajan broj je na kiseoniku. Ima transporta pacijenata u Klinički centar Niš. Prethodnih dana smo imali i pacijente mlađeg uzrasta od 30 do 40 godina, ali dominira starija populacija koja je obolela od teške forme bolesti. Ima i pozitivnih u petoj i šestoj deceniji, ali ima i onih preko 70 i 80 godina koji su hospitalizovani sa upalama pluća”, ističe Stanković, javlja RTV Vranje.

U Covid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 127 pregelda, a ukupan broj prvih pregleda je 79. Uzorkovana je krv kod 90 pacijenata i sačinjen 81 RTG pluća. Takođe, urađeno je i 49 PCR i 85 brzih testova, a bronhopneumonija dijagnostikovana je kod 18 pacijenata.

U Covid bolnicama Zdravstvenoh centra Vranje hospitalizovana su 62 pacijenta, od kojih su 52 pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 58 pacijenata, na kisoeniku 25. Primljena su 4 pacijenta, a otpuštena 3, od kojih je 1 transportovan za Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 118, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja.

Izvor: vranje.org.rs / rtv-vranje.rs

Foto: Darko Anačkov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar