U Srbiji preminulo još 11 osoba i zabelеženo još 1.318 pozitivnih osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je od Covida-19 umrlo 11 osoba, dok je 1.318 zaraženo koronavirusom. Testirano je 8.397 osoba. Na respiratoru je 119 pacijenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je i dalje najgora sutuacija u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove, i naveo da je u glavnom gradu sada slobodno oko 300 mesta u bolnicama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća i ocenio da se do kraja nedelje očekuje rast broja novoinficiranih koronavirusom.

On je na televiziji „Pink“ apelovao na građane da poštuju mere.

„Sve zavisi od nas, možemo da biramo da se konačno disciplinujemo i pomognemo i sebi i državi ili da se ponašamo neodgovorno kao što se ponaša jedna velika grupa ljudi“, kazao je Đerlek, a prenosi Beta.

Vakcina protiv Covida-19, koju su razvili američki „Fajzer“ i nemački „Biontek“, tokom testova se pokazala efikasnom u više od 90 odsto slučajeva, što je veliki proboj koji bi mogao da ih učini dostupnim za upotrebu do kraja godine, piše Fajnešel tajms.

Studija je pokazala da su 94 učesnika koji su primili vakcinu u završnoj, trećoj fazi, od dve doze zaštićena od bolesti 28 dana nakon što su je primili, navodi RTS pisanje britanskih medija.

„Fajzer“ i „Biontek“ saopštili su da bi do 50 miliona doza vakcine moglo da se proizvede do kraja godine, a dodatnih 1,3 milijardu doza 2021.

Izvor: covid19.rs / RTS / Beta

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar