VIDEO: Slađan Stanković – Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu nepovoljna, u Bosilegradu i Trgovištu bez novozaraženih tokom novembra

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je nepovoljna, i to izrazito nepovoljna na području grada Vranja. Poslednjih dana povećan broj novoobolelih registruje se i u Preševu, rekao je za FAR epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranje dr Slađan Stanković.

“Mirna epidemiološka situacija je jedino u opštinama Bosilegrad i Trgovište, gde poslednjih nedelju dana nema registrovanih slučajeva” – dodao je Stanković.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, od 72 testirana uzorka, 33 su pozitivna, od kojih 31 iz Vranja i po jedan iz Bujanovca i Vladičinog Hana. Trenutan broj hospitalizovanih u Covid bolnici u Vranju je 48, na kiseoniku su 22 pacijenta, a 3 su transportovana za Niš.

“Ono što je karakteristično je da poslednjih dana oboleva mlađe stanovništvo, od 21 do 30 godina”, rekao je epidemiolog Stanković.

Od početka epidemije u Pčinjskom okrugu ukupno su registrovana 2.322 slučaja, po gradovima: Vranje – 1.566, Bujanovac – 207, Preševo – 177, Surdulica – 142, Vladičin Han – 141, Bosilegrad – 49 i Trgovište – 40, potvrdio je za FAR dr Slađan Stanković.

U poslednjih mesec dana obolelo je 9 zdravstvenih radnika iz Zavoda za javno zdravlje, dok je 20-ak osoba u Zdravstvenom centru Vranje.

“Najbitnije je da se stanovništvo ponaša u skladu sa merama koje su na snazi, ali pre svega, ukoliko imaju nekog obolelog u porodici, da ostanu kod kuće. Takođe, da se u zatvorenom prostoru poštuju mere i da se više kontrolišu ustanove. Moramo provetravati prostorije, izbegavati gužve, držati rastojanje u ovoj situaciji kada je velika aktivnost koronavirusa” – preporučio je epidemiolog Stanković.

Više detalja u telefonskom razgovoru.

Novinar: Teodora Petrov
Montaža: Stefan Pavić
Foto: Darko Anačkov / RTV Vranje
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
novembar 2020

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar