a

Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na završetak Prvog svetskog rata u Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja. Dan primirja se obeležava u svim glavnim gradovima država pobednica istovremeno i čuva uspomenu na 11. novembar 1918., kada je u šumi kod francuskog grada Kompijenja, u vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano primirje između Centralnih sila, odnosno Nemačke i sila Antante.

Time je stavljen kraj na prvi svetski sukob u kome je život izgubilo preko 15 miliona ljudi, dok je sama Srbija izgubila skoro trećinu stanovništva ili više od milion i dvesta hiljada ljudi. Konačni mir potisan je 28. juna u pariskom Versaju i time stavljen kraj na četvorogodišnji svetski sukob.

U Srbiji obeležavanje tog datuma protiče u znaku biljke Natalijana Ramonda (Ramonda nathaliae), koja je krajem 19. veka pronađena upravo na njenom tlu i koja ima osobinu da oživi ako se polije vodom, čak i ako je sasušena i tako simbolizuje žilavost života. Uz nju se pojavljuje i motiv Albanske spomenice.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar