a

ZZJZ Pirot: Intenzitet virusa u populaciji visok, još 11 pozitivnih u Pirotskom okrugu

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot, od 27 uzoraka poslatih 11. novembra u laboratoriju “Vatreno oko”, 11 je pozitivno – 8 iz Pirota, 2 iz Niša i 1 iz Babušnice.

Danas je na analizu poslat 31 uzorak, dok je od početka epidemije na području Pirotskog okruga ukupno uzorkovan 4.321 bris, stoji u saopštenju.

U periodu od 2. do 11. novembra u okrugu je od 268 briseva 116 pozitiivno na koronavirus, od čega 58 iz Pirota, 47 iz Dimitrovgrada, 8 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 1 iz Babušnice, što je 43% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih. U ovom talasu oboleli su uglavnom od 30 do 60 godina starosti, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca, kažu u pirotskom zavodu.

Od ukupnog broja testiranih na teritoriji okruga do danas koronavirus je laboratorijski potvrđeno kod 516 osoba: u Pirotu 332, u Beloj Palanci 91, u Dimitrovgradu 54 i u Babušnici 39.

U Covid ambulantama se povećava broj pregleda, naročito u Dimitrovgradu i Pirotu, saopštava ZZJZ Pirot i dodaje da se na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči 8 bolesnika sa pneumonijom, jedan pacijent je prebačen u Klinički centar Niš, a jedan je otpušten kući oporavljen.

Kompletan izveštaj ZZJZ u Pirotu za 12. novembar pogledajte OVDE.

P. Videnov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar