ZZJZ Vranje: U Pčinjskom okrugu još 18 novozaraženih koronavirusom

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, u Pčinjskom okrugu registrovano je još 18 novozaraženih od 77 uzoraka, od čega 14 u Vranju, 2 u Vladičinom Hanu i po jedna osoba u Surdulici i Preševu.

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je malo bolja u odnosu na prethodne dane, ali ono što je čini nepovoljnom je to da je infekcija uzela maha u kolektivima i ustanovama, rekao je za RTV Vranje epidemiolog dr Slađan Stanković. Stanković kaže da je u Domu za stare u Surdulici obolelo 25 osoba, 9 zaposlenih i 16 korisnika, a u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite zaraženo je troje, dva zaposlena i jedna korisnik.

Jutros je na analizu uzeto još 120 briseva, a do sada procent obolelih je 47 odsto u odnosu na poslate uzorke.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 168 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 69, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Vranja. U saopštenju stoji da je Uzorkovana krv kod 91 pacijenta i sačinjeno 95 RTG pluća. Takođe, urađen je 51 PCR test i 69 brzih testova, a bronhopneumonija je dijagnostikovana kod 14 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 49 pacijenata, od kojih su 43 pozitivna na koronavirus.Sa bronhopneumonijom je 49 pacijenata, na je kiseoniku 26. Primljeno je 8 pacijenata, otpušteno 9. Od ovog broja 2 su transportovana za Niš i 1 za Surdulicu. Trenutan broj slobodnih postelja je 131.

P. Videnov (izvor: Zavod za javno zdravlje Vranje / vranje.org.rs / RTV Vranje)

Foto: Darko Anačkov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar