a

Godinu dana korone u svetu

Prvi slučaj koronavirusa registrovan je 17. novembra 2019. godine, a prvi pacijent koji je oboleo bio je 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubei. I kada je pre godinu dana zabeležen prvi slučaj koronavirusa, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umreti toliko ljudi.

Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju Čajna Morning posta, 17. novembra u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mesec dana pre nego što su lekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu, prenosi RTS.

Naučnici sumnjaju da je Covid-19 sa slepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovek, pa je tako počeo da se širi među ljudima.

Stručnjaci tvrde da se od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27. Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza da prelazi kinesku granicu.

Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek sledi.

Danas najmnogoljudnija zemlja sveta, u kojoj je sve počelo, beleži nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634.

Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

U Srbiji je do sada zvanično zaraženo više od 92 hiljade ljudi, a u Bugarskoj preko 106 hiljada.

Izvor: RTS / Čajna Morning post / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar