a

U Srbiji prvi put preko pet hiljada zaraženih – 5.613 i 27 preminulih

U Srbiji je prvi put preko 5.000 novoinficiranih za dan. Na uzorku od 18.040 testiranih zabeleženo je 5.613 pozitivnih, a preminulo je 27 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.317 pacijenata, od kojih je 182 u teškom stanju i nalaze se na respiratorima. Zbog toga, kako prenosi RTS, nadležni upozoravaju da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i upućuju apel svima, a pogotovo mladima da poštuju mere.

Da se situacija komplikuje i da raste broj zaraženih moglo se naslutiti još pre podne na konferenciji za novinare premijerka Ane Brnabić.

„Brojevi su jutros u 08:00 časova bili lošiji nego juče. Nama je, po pravilu, sreda uvek lošija od utorka, a četvrtkom i petkom broj novozaraženih pada“, rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima posle skupa u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Ona je, govoreći o merama koje su stupile na snagu u utorak uveče, istakla da treba da prođe tri do pet dana da bi se video njihov prvi rezultat, a da su inspekcije več počele kontrole radnog vremena do 21:00 sat, preneo je Fonet.

Treća i finalna faza testiranja vakcine kompanija „Fajzer-Biontek“ pokazala je da je ova vakcina efikasna 95 odsto u sprečavanju infekcije koronavirusa, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje, javio je Si-En-En.

Na uzorku od 170 inficiranih, vakcina je delovala kod 162, što znači da je njena efikasnost 95 odsto, navode iz kompanije, a Si-En-En prenosi da će „Fajzer” tražiti od američke Administracije za hranu i lekove (FDA) dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

I dok je svet sve bliži sigurnoj i masovnoj vakcini raste broj, kako inficiranih, tako i preminulih. Do sada je u svetu više od 56 miliona zaraženih i preko milion i 300 hiljada preminulih.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Fonet / CNN / worldometers.info)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar