a

Novi porast broja obolelih u Srbiji, 6.109 pozitivnih i 29 preminulih

U Srbiji je u poslednja 24 časa od posledica Covida-19 preminulo 29 osoba, a potvrđeno je još 6.109 pozitivnih na koronavirus, što je najviše do sada. Urađeno je je 18.980 testova. Na respiratorima je 186 pacijenata.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 104.097 slučajeva infekcije, procenat smrtnosti je 1,07 odsto, dok je broj preminulih 1.100.

Do danas, 19. novembra, testirano je 1.573.980 osoba. Zbog sve teže stanja sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra, 20. novembra u 9:00 sati.

Epidemijska situacija je u svim delovima zemlje krajnje ozbiljna, pa je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat mera koje su stupile na snagu u utorak, a oročene su na 1. decembar.

„Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemiološku situaciju i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere“, rekao je Pelemiš za „Večernje novosti“.

Stanje sa koronavirusom, barem na severnoj hemisferi, je svuda teško, pa je Kanada rezervisala nekoliko puta više doza vakcine nego što joj je neophodno za svoje stanovnike. Zato sada pregovara sa vladama drugih zemalja o donaciji siromašnijim zemljama, javio je Rojters, a prenela RTS.

S. Aleksić (izvor: N1 / covid19.rs / RTS / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar