a

U Srbiji 30 osoba preminulo i 6.254 zaraženo, novi crni rekord

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za 24 sata od Covida-19 preminulo 30 osoba, a potvrđena su još 6.254 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je za 145 više nego juče, kada je zabeležen crni rekord. Na respiratorima su 192 pacijenta, ili šest više nego prethodnog dana, a na bolničkom lečenju 5.803 osoba.

Do sada je od posledica bolesti Covid-19 u Srbiji preminulo 1.140 osoba, stoji na zvaničnim sajtu Ministarstva zdravlja.

Ocena je da je, kako prenosi RTS, Srbija u kritičnoj sutuaciji, pa je jutros zasedao Krizni štab.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar izjavio je da je na toj sednici napravljen presek trenutnog stanja i da su predložene nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa, javio je Tanjug.

On je istakao da policijski čas nije čarobno rešenje, kao i da je jedini lek za smanjenje broja zaraženih prekid kontakata.

Klinike za pulmologiju i grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije od jutros su u Covid sistemu, a doneta je odluka da i Niška banja bude pretvorena u Covid bolnicu, rekao je on.

Lončar je, takođe, kazao da će u narednih nekoliko sati medicinski deo Kriznog štaba pismeno obrazložiti svaku predloženu meru, a zatim će se razmotriti šta je od toga zakonski izvodljivo da se sprovede. Naglasio je i da je ovoliki broj zaraženih posledica nepoštovanja postojećih mera.

Ministar je ukazao i da je virus ušao u porodicu i da je to velika razlika u odnosu na raniji period.

Ukazao je da su kapaciteti bolnica u Beogradu u potpunosti iskorišćeni i da su zato otvoreni dodatni kapaciteti.

Naveo je da će i bolnica u Leskovcu, sa određenim kapacitetima za intenzivnu negu biti spremna da primi pacijente.

Zlatibor Lončar je takođe rekao da ima dovoljno vakcina za sezonski grip, kao i da će u narednih nekoliko dana stići još 200.000 četvorovalentnih vakcina, uz još jednu seriju proizvedenu u Insitutu „Torlak“, prenosi Tanjug.

Slobodan Aleksić (izvor: covid19.rs / Tanjug / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar