a

ZZJZ Pirot: Još 20 pozitivnih u Pirotskom okrugu

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot, u Pirotskom okrugu koronavirus je potvrđen kod 20 osoba, odnosno na PCR testu je 14, a na antigenskom 6 pozitivnih, po gradovima: Pirot 9, Dimitrovgrad 5, Bela Palanka 5 i Babušnica 1.

Od 2. do 20. novembra uzorkovano je 560 briseva na PCR od kojih je 285 pozitivno: 152 iz Pirota, 90 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 5 iz Babušnice i 2 iz Niša, što predstavlja nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu, kažu u Zavodu.

U izveštaju se procenjuje da je broj zaraženih sedam do deset puta veći od broja laboratorijski povrđenih zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj testira.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova iz okruga, od početka epidemije do danas koronavirus laboratorijski je potvrđen kod 706 osoba: u Pirotu 436, u Beloj Palanci 123, u Dimitrovgradu 103 i u Babušnici 43.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 5 pacijenata sa pneumonijom, odnosno 3 iz Dimitrovgrada i 2 iz Pirota.

Kompletan izveštaj ZZJZ u Pirotu za 21. novembar pogledajte OVDE.

P. Videnov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar