a

Raste broj preminulih u Srbiji, danas 38, na respiratoru 216 osoba

U Srbiji je prema poslednjem preseku od Covida-19, preminulo 38 osoba, što je najviše do sada i sedam više nego juče. Potvrđeno je 5.067 slučajeva zaraze koronavirusom, a na respiratorima 216 pacijenata, odnosno četiri više u odnosu na jučerašnji dan.

U Srbiji je do sada koronavirusom zaraženo 126.187 ljudi, a od Covida-19 je preminulo 1.237.

„Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život… Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera… Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas“, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša u uključenju za N1.

Vidi se usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim tek će se videti da li će se to održati ili će početi da pada, rekao je za RTS Predrag Kon, član Kriznog štaba.

On smatra da smo sada na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdžimo, jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

Kon je istakao da je svaki dan bitan za ekonomiju, ali isto tako, svaki dan je bitan i za usporavanje virusa.

Rekao je i da je postojao predlog da maske budu obavezne i na otvorenom, ali da nije bilo potpune saglasnosti ni medicinskog dela Kriznog štaba, pa je ostalo da se one nose tamo gde su kontakti neizbežni.

Upozorio je da je najvažnije da maske nose asimptomatski slučajevi koji ne znaju da nose virus, što znači svi, jer je velika prisutnost virusa u populaciji i ne može da se zna ko je zarazan, a ko nije.

Kon smatra da je sigurno bilo zaražavanja na sahrani patrijarha Irineja, jer se tokom televizijskih prenosa videlo da maske nisu nosili svi i da mere nisu poštovane. On je rekao da će se to videti za oko nedelju dana, prenosi N1.

Procenat zaražavanja unutar škola je nizak, dodao je Kon, navodeći da su škole bezbedna mesta za učenike i oni koji su se zarazili su uglavnom uneli virus van obrazovnih ustanova.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar