Raste broj preminulih u Srbiji, danas 38, na respiratoru 216 osoba

U Srbiji je prema poslednjem preseku od Covida-19, preminulo 38 osoba, što je najviše do sada i sedam više nego juče. Potvrđeno je 5.067 slučajeva zaraze koronavirusom, a na respiratorima 216 pacijenata, odnosno četiri više u odnosu na jučerašnji dan.

U Srbiji je do sada koronavirusom zaraženo 126.187 ljudi, a od Covida-19 je preminulo 1.237.

„Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život… Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera… Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas“, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša u uključenju za N1.

Vidi se usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim tek će se videti da li će se to održati ili će početi da pada, rekao je za RTS Predrag Kon, član Kriznog štaba.

On smatra da smo sada na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdžimo, jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

Kon je istakao da je svaki dan bitan za ekonomiju, ali isto tako, svaki dan je bitan i za usporavanje virusa.

Rekao je i da je postojao predlog da maske budu obavezne i na otvorenom, ali da nije bilo potpune saglasnosti ni medicinskog dela Kriznog štaba, pa je ostalo da se one nose tamo gde su kontakti neizbežni.

Upozorio je da je najvažnije da maske nose asimptomatski slučajevi koji ne znaju da nose virus, što znači svi, jer je velika prisutnost virusa u populaciji i ne može da se zna ko je zarazan, a ko nije.

Kon smatra da je sigurno bilo zaražavanja na sahrani patrijarha Irineja, jer se tokom televizijskih prenosa videlo da maske nisu nosili svi i da mere nisu poštovane. On je rekao da će se to videti za oko nedelju dana, prenosi N1.

Procenat zaražavanja unutar škola je nizak, dodao je Kon, navodeći da su škole bezbedna mesta za učenike i oni koji su se zarazili su uglavnom uneli virus van obrazovnih ustanova.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar