Još jedan težak dan u Srbiji, 37 preminulih i 6.842 zaraženo

Prema poslednjim podacima u Srbiji je za 24 sata od Covida-19 preminulo 37 osoba, a potvrđena su 6.842 nova slučaja zaražavanja koronavirusom. Do sada je najviše testiranih u jednom danu – 21.476. Na bolničkom lečenju je 6.478, a na respiratorima 225 pacijenata, stoji na sajtu Covid-19.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za RTS da epidemija ne jenjava, već se rasplamsava i da se umesto razmišljanja o popuštanju mera protiv koronavirusa treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje.

On je kazao da su deset dana, na koliko su nove mere oročene, minimalni period posle koga bi moglo da se uoči bilo šta o promeni epidemijske krive, makar neki povoljan ili manje nepovoljan trend.

Pre ovog, dosad najjačeg talasa epidemije, imunitet na koronavirus steklo je 20,7 odsto stanovništva Srbije, a najviše otpornih je među mlađima od 19 godina, pokazuju rezultati druge Nacionalne studije seroprevalencije SARS-COV-2.

Prema toj studiji, u koju su „Novosti“ imale uvid, svaki treći, ili 31,8 odsto, u ovoj starosnoj grupi ima IgG antitela, odnosno prirodno stečeni imunitet nakon što su bili zaraženi.

Od ukupne populacije u Srbiji, najzaštićeniji su stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva i Šapca, pokazuje to istraživanje.

Studija je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.200 domaćinstava, odnosno ukupno 2.500 ispitanika.

Nalazi studije koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije tek treba da budu objavljeni, a direktorka Instituta prof. Tatjana Pekmezović je za „Novosti“ potvrdila samo da je ona završena i da će vrlo brzo biti publikovana, prenela je RTS.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar