Nezavisni ženski centar obeležio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 297-1024x683.jpg

Tom prilikom Nezavisni ženski centar u Dimitrovgradu je građanima podelio flajere, a predsednica tog udruženja Anelija Dimitrov je izjavila za FAR da je poruka svima da se poštujemo i budemo dobri ljudi i dodala:

“Danas počinje kampanja ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’ koja se održava u celom svetu. Naša kampanja ima za cilj da poveže nasilje nad ženama i ljudska prava, takođe, stvaranje solidarnosti i podizanje svesti građana. Društvo u kome se ne čuje glas žena, nije manje žensko, nego je manje ljudsko”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 298-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 299-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 300-1024x683.jpg

Prema statističkim podacima svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje „nevidljivo“ sve dok se ne desi tragičan ishod. Podatak da je 33 žena ubijeno zbog nasilja u porodici, mahom onih koje su godinama trpele nasilje, zabrinjavajući je i i zahteva neodložnu reakciju svih nas da zaštitimo najugroženije.

Za suzbijanje i efikasnu zaštitu od nasilja od presudnog je značaja međusektorska saradnja i u tom smislu važno je napomenuti da je u novembru 2011. godine usvojen Opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, koji ustanovljava saradnju između nadležnih ministarstava.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar