a

Kon: Cela Srbija praktično jedna velika bolnica

Povodom aktuelne epidemijske situacije u Srbiji vanrednu konferenciju za novinare održao je i Krizni štab.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je koronavirus potvrđen kod 2.434 zdravstvena radnika i da je njih 66 hospitalizovano, kao i da je u Beogradu i dalje dnevno veći broj prijema nego otpusta iz bolnica i da se to održava.

Kon je kazao da će i danas pacijenti koji su pred izlečenjem biti izmešteni u privremene Covid bolnice.

„Cela Srbija je praktično sada jedna velika bolnica i to treba shvatiti, premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta“, kazao je on i ukazao da je važno da zdravstveni sistem održi elastičnost, koja je, kako je rekao,“ fascinantna“.

Kon je rekao da nema razumevanje za takozvani „crni petak“ i rasprodaje zbog kojih se stvaraju gužve u tržnim centrima.

„Ako se poštuju mere to bi i moglo i da se proguta, ali ako je činjenica da se stvaraju gužve nošenje te odgovornosti prenosi se na one koji su to organizovali i na individualnu odgovornost“, poručio je Kon i dodao da mu nije jasno kako je sada to najznačajnije.

„Da svi nose maske ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo i dalje da radimo i da privređujemo i da živimo i da sačekamo vakcinu“, poručio je Predrag Kon i naveo da podaci pokazuju da se kod nas oko 60 odsto poštuju mere i da to nije dovoljno.

Na konferenciji za novinare govorila je i direktorka Kliničkog centra Vojvodina Edita Škorić, koja je saopštila da je u toj ustanovi hospitalizovano 359 pacijenata, što je najviše od početka epidemije i da je u jedinicama intenzivne nege njih 23.

Inače, najviše zaraženih je bilo Beogradu – 2.033, pa u Novom Sadu, Kragujevcu 396, Pančevu 235, Nišu 231, Kraljevu 199, Čačku 174, Smederevu 145, Subotici 126, Valjevu 123, Bačkoj Palanci i Kruševcu po 102, Boru 89, Požarevcu 84, Zrenjaninu 83, Vranju 82, Šabcu i Smederevskoj Palanci po 80, Paraćinu 76, Užicu 74, Zaječaru 70. Ostale opštine i gradovi imaju po manje od 70 novozaraženih, prenela je RTS.

Slobodan Aleksić (izvor: RTS / N1)

Foto: autonomija.info / N1

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar