Kon: Cela Srbija praktično jedna velika bolnica

Povodom aktuelne epidemijske situacije u Srbiji vanrednu konferenciju za novinare održao je i Krizni štab.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je koronavirus potvrđen kod 2.434 zdravstvena radnika i da je njih 66 hospitalizovano, kao i da je u Beogradu i dalje dnevno veći broj prijema nego otpusta iz bolnica i da se to održava.

Kon je kazao da će i danas pacijenti koji su pred izlečenjem biti izmešteni u privremene Covid bolnice.

„Cela Srbija je praktično sada jedna velika bolnica i to treba shvatiti, premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta“, kazao je on i ukazao da je važno da zdravstveni sistem održi elastičnost, koja je, kako je rekao,“ fascinantna“.

Kon je rekao da nema razumevanje za takozvani „crni petak“ i rasprodaje zbog kojih se stvaraju gužve u tržnim centrima.

„Ako se poštuju mere to bi i moglo i da se proguta, ali ako je činjenica da se stvaraju gužve nošenje te odgovornosti prenosi se na one koji su to organizovali i na individualnu odgovornost“, poručio je Kon i dodao da mu nije jasno kako je sada to najznačajnije.

„Da svi nose maske ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo i dalje da radimo i da privređujemo i da živimo i da sačekamo vakcinu“, poručio je Predrag Kon i naveo da podaci pokazuju da se kod nas oko 60 odsto poštuju mere i da to nije dovoljno.

Na konferenciji za novinare govorila je i direktorka Kliničkog centra Vojvodina Edita Škorić, koja je saopštila da je u toj ustanovi hospitalizovano 359 pacijenata, što je najviše od početka epidemije i da je u jedinicama intenzivne nege njih 23.

Inače, najviše zaraženih je bilo Beogradu – 2.033, pa u Novom Sadu, Kragujevcu 396, Pančevu 235, Nišu 231, Kraljevu 199, Čačku 174, Smederevu 145, Subotici 126, Valjevu 123, Bačkoj Palanci i Kruševcu po 102, Boru 89, Požarevcu 84, Zrenjaninu 83, Vranju 82, Šabcu i Smederevskoj Palanci po 80, Paraćinu 76, Užicu 74, Zaječaru 70. Ostale opštine i gradovi imaju po manje od 70 novozaraženih, prenela je RTS.

Slobodan Aleksić (izvor: RTS / N1)

Foto: autonomija.info / N1

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar