U Srbiji najviše obolelih i preminulih do sada, ubuduće prvi pregled samo u Covid ambulantama

Na koronavirus u Srbiji proteklog dana su testirane 22.404 osobe, a 7.780 je bilo pozitivno. Preminulo je 57 lica. To je nažalost porast po svim parametrima u odnosu na jučerašnji dan, koji je zabeležio crni rekord.

Prema podacima sajta Covida-19 na respiratorima je 245 obolelih, a u zdravstvenim ustanovama 6.901. U Srbiji su do danas preminula 1.423 pacijenta.

Kako je ranije danas, izjavio direktor Infektivne klinike Kliničkog Centra Srbije Goran Stevanović, ubuduće će svi građani sa simptomima zaraze morati prvo da se jave u Covid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika.

Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, objasnio je Stevanović.

U cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice, izjavio je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš, a prenosi RTS.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je da je preporuka Kriznog štaba da se uglavnom pređe na onlajn nastavu, zbog pogoršanja epidemije „kucanje na otvorena vrata“, jer je na prethodnoj sednici Senata BU odlučeno da se vrate na kombinovanu nastavu, „i sad su okolnosti takve da se nastava odvija onlajn“, prenosi Beta informaciju N1.

Rektorka Popović takođe kaže da nema potpunih podataka o broju zaraženih studenata, jer se u Studentskoj poliklinici leče uglavnom studenti iz studentskih domova, a ne i oni koji su iz Beograda i koji se leče u domovima zdravlja i prema takvim podacima ima oko 200 zaraženih studenata.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je jutros da je Srbija među vodećim država po broju inficiranih koronavirusom, prenela je Beta.

„Mere koje su na snazi delimično su odradile svoj posao, ali tu smo gde smo“, rekao je Ivanuša za „TV Prva“ i ukazao da su po broju novoobolelih, pored Srbije, vodeće Gruzija, Andora, Luksemburg, Slovenija, Hrvatska i Austrija, rekao je Ivanuša.

On je kazao da treba sačekati i videti kakvi su rezultati dosad donetih mera protiv širenja infekcije.

„Ja sam se nadao da će se poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji desiti pre sredine decembra, ali sada to očekivanje nije realno. Videćemo za nedelju dana gde smo“, rekao je Ivanuša, a preneo Fonet.

Ivanuša je govoreći o vakcinama, naveo da će dozvola za proizvođače biti izdata sredinom decembra, a ako vakcine stignu ove ili naredne godine, biće ograničene za određene grupe.

Prema njegovim rečima, struka bi trebalo da pronađe balans između mera „koje je moguće sprovesti“ i onih „koje je potrebno sprovesti“.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / N1 / Beta / Fonet / RTS / TV Prva)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar