a

U Srbiji najviše obolelih i preminulih do sada, ubuduće prvi pregled samo u Covid ambulantama

Na koronavirus u Srbiji proteklog dana su testirane 22.404 osobe, a 7.780 je bilo pozitivno. Preminulo je 57 lica. To je nažalost porast po svim parametrima u odnosu na jučerašnji dan, koji je zabeležio crni rekord.

Prema podacima sajta Covida-19 na respiratorima je 245 obolelih, a u zdravstvenim ustanovama 6.901. U Srbiji su do danas preminula 1.423 pacijenta.

Kako je ranije danas, izjavio direktor Infektivne klinike Kliničkog Centra Srbije Goran Stevanović, ubuduće će svi građani sa simptomima zaraze morati prvo da se jave u Covid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika.

Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, objasnio je Stevanović.

U cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice, izjavio je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš, a prenosi RTS.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je da je preporuka Kriznog štaba da se uglavnom pređe na onlajn nastavu, zbog pogoršanja epidemije „kucanje na otvorena vrata“, jer je na prethodnoj sednici Senata BU odlučeno da se vrate na kombinovanu nastavu, „i sad su okolnosti takve da se nastava odvija onlajn“, prenosi Beta informaciju N1.

Rektorka Popović takođe kaže da nema potpunih podataka o broju zaraženih studenata, jer se u Studentskoj poliklinici leče uglavnom studenti iz studentskih domova, a ne i oni koji su iz Beograda i koji se leče u domovima zdravlja i prema takvim podacima ima oko 200 zaraženih studenata.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je jutros da je Srbija među vodećim država po broju inficiranih koronavirusom, prenela je Beta.

„Mere koje su na snazi delimično su odradile svoj posao, ali tu smo gde smo“, rekao je Ivanuša za „TV Prva“ i ukazao da su po broju novoobolelih, pored Srbije, vodeće Gruzija, Andora, Luksemburg, Slovenija, Hrvatska i Austrija, rekao je Ivanuša.

On je kazao da treba sačekati i videti kakvi su rezultati dosad donetih mera protiv širenja infekcije.

„Ja sam se nadao da će se poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji desiti pre sredine decembra, ali sada to očekivanje nije realno. Videćemo za nedelju dana gde smo“, rekao je Ivanuša, a preneo Fonet.

Ivanuša je govoreći o vakcinama, naveo da će dozvola za proizvođače biti izdata sredinom decembra, a ako vakcine stignu ove ili naredne godine, biće ograničene za određene grupe.

Prema njegovim rečima, struka bi trebalo da pronađe balans između mera „koje je moguće sprovesti“ i onih „koje je potrebno sprovesti“.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / N1 / Beta / Fonet / RTS / TV Prva)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar