Gojković: Akcioni plan za primenu medijske strategije pred Vladom u četvrtak

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je zatražila mišljenje drugih ministarstava na predlog Akcionog plana za primenu Medijske strategije i da od njihove brzine zavisi da li će taj plan biti spreman za usvajanje na sednici Vlade Srbije u četvrtak.

Gojković je za televiziju Prva rekla da su joj premijerka Ana Brnabić i članovi Radne grupe u ponedeljak predali Akcioni plan, za koji je zatraženo mišljenje drugih ministarstava, pa se u narednim danima očekuje njegovo usvajanje

Nadam se da će biti u četvrtak na sednici Vlade, ali ne zavisi od mog ministaratva, dodala je ona i istakla da je to obimna studija u kojoj su izmene zakona ključne.

To nisu samo zakoni koji se tiču oblasti koju pokriva Ministarstvo kulture i informisanja, rekla je Gojković i naglasila da koliko je na prvi pogled shvatila članove Radne grupe, radi se o izmenama zakona o intelektualnoj svojini, zakona koji dotiču ministarstva pravde, privrede.

Izuzetno je mnogo posla i nadam se da ćemo sve uspeti da završimo, rekla je Gojković.

Gojković je podsetila da je Medijska strategija usvojena u maju, a primena Akcionog plana će početi njegovim usvajanjem, a to opet zavisi od brzine kojom će ostala ministarstva davati pozitivna mišljenja.

Ona je naglasila da ne može reći da su srpski mediji bolesni, ali ono što je činjenica jeste da svakom građaninu smeta pojava lažnih vesti.

Poštujem novinarsku profesiju, ali apelujem da se obrati pažnja da ona bude istinita, objektivna, koliko god se može, odmerena. Lažne vesti su velika opasnost za medije, rekla je Gojković.

Gojković je istakla i da joj ne pada na pamet da se kao ministar meša u uređivačku politiku i sama struka mora da nađe rešenje da se izbori sa lažnim vestima.

Lažne vesti su kratkrotrajne senzacije sa nesagledivim posledicama, rekla je ona.

Formirana je Radna grupa za bezbednost novinara, novinari svih udruženja imaju svoje predstavnike, predstavnici tužilaštva, MUP, radi se ozbiljno. U Srbiji svaki novinar mora da se oseća bezbedno, kao i svaki poslenik kulture.

Novinarstvo je važan stub naše demokratije, novinari da mogu slobodno da postavlju pitanja i dobijaju odgovore jer oni pitaju radi javnosti, rekla je Gojković.

Izvor: RTV / Fonet

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar