ZZJZ Pirot: U Pirotskom okrugu 60 novozaraženih koronavirusom, epidemiološka situacija vanredna

Na teritoriji Pirotskog okruga koronavirusom je zaraženo jos 60 osoba, a jedno lice je preminulo u Opštoj bolnici u Pirotu, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U saopštenju se navodi da je na PCR testu od 44 poslata uzorka 29 pozitivnih, a na antigenom testu 41 lice, po gradovima: Pirot 28, Bela Palanka 14, Babušnica 13 i Dimitrovgrad 5. Danas je u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu poslato 68 uzoraka na PCR test.

Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga na PCR i antigenskom testu koronavirus je potvrđen kod 1.243 lica, od čega u Pirotu kod 725, u Beloj Palanci kod 208, u Dimitrovgradu kod 205 i u Babušnici kod 105 osoba, dok je od posledica zaraze preminulo 36 osoba, kažu u Zavodu.

U saopštenju stoji da se povećava broj bolesnika sa upalom pluća koji se leče u Opštoj bolnici Pirot, gde je hospitalizovano 45 pacijenata: 29 iz Pirota, 9 iz Dimitrograda, 4 iz Babušnice i 3 iz Bele Palanke.

Epidemiolozi Zavoda ističu da je intenzitet virusa i dalje vrlo visok, da se epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici procenjuje se kao vanredna, dok se na području grada Pirota procenjuje kao vanredna sa daljom tendencijom pogoršanja.

Kompletan izveštaj ZZJZ Pirot za 2. decembar možete pogledati OVDE.

P. Videnov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar