Po pet hiljada dinara penzionerima i skoro dve milijarde za ugostiteljsvo i turizam, odlučila Vlada Srbije

Više od 1,7 miliona penzionera dobiće pomoć od države, za šta je obezbeđeno 8,6 milijardi dinara, odlučila je Vlada Srbije na današnjoj sednici. To znači da će se u naredne dve nedelje isplatiti jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara.

Na sednici Vlade usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19.

Uredba je obrazložena činjenicom da turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto domaćem proizvodu. Vlada Srbije izdvojila je 1.980.000.000 dinara kao meru podrške opstanku i razvoju te grane privrede, navedeno je u saopštenju Vlade.

Ovim sredstvima u narednih deset dana biće isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama.

S. Aleksić (izvor: srbija,gov,rs)

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar