a

U Srbiji preminulo 69 osoba, najviše do sada, uz 7.782 novoinficirana. Nove mere na snazi

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 22.497 osoba, 7.782 je pozitivno, a 69 osoba je preminulo, što je najviše od početka epidemije. Na respiratorima je 270 pacijenata, na bolničkom lečenju je njih 7.841.

Do sada je u Srbiji ukupno zaraženo 206.940 osoba, a preminulo je 1.834 lica. Na sajtu worldometers.info stoji da u Srbiji ima 173.570 takozvanih aktivnih slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.677 korisnika i 738 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.488, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 649.

Epidemijska situacija u Srbiji je i dalje nepovoljna i teška, pa je Krizni štab održao konferenciju za štampu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je obavestio javnost da je najviše novobolelih u Beogradu 1.975, pa u Novom Sadu 475, Kragujevcu 288, Nišu 253, Kraljevu 207 i Pančevu 172.

On je takođe rekao da će do kraja godine doći jedna količina vakcina protiv Covida i biće namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci i objasnio je da sedam dana posle primanja druge doze vakcine možemo da kažemo da smo bezbedni.

Neće se dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove, tj. koje nisu bezbedne, rekao je Đerlek.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, ranije danas je rekao da očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji, jer se virus širio različito.

„Situacija je teška, a zdravstveni sistem prenapregnut i treba računati da će ovo dugo trajati“, kazao je Kon za RTS.

Takođe član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS, da će nas kašnjenje mera mnogo koštati. On ističe da se epidemija raspiruje i van Beograda. Tiodorović se nada da smirivanje situacije „možda možemo da očekujemo za Božić“.

U Batajnici je počela da radi nova Covid bolnica, koja je izgrađena za četiri meseca i koja ima 930 ležajeva, a od danas počinju da se primenju i nove mere Vlade, koje su dosta strože nego one što su bile do sada na snazi. Mere će konrolisati komunalne inspekcije i komunalna milicija.

S. Aleksić (izvor: Covid19.rs / RTS / wordlometers.info)

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar