U Srbiji preminulo 69 osoba, najviše do sada, uz 7.782 novoinficirana. Nove mere na snazi

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 22.497 osoba, 7.782 je pozitivno, a 69 osoba je preminulo, što je najviše od početka epidemije. Na respiratorima je 270 pacijenata, na bolničkom lečenju je njih 7.841.

Do sada je u Srbiji ukupno zaraženo 206.940 osoba, a preminulo je 1.834 lica. Na sajtu worldometers.info stoji da u Srbiji ima 173.570 takozvanih aktivnih slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.677 korisnika i 738 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.488, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 649.

Epidemijska situacija u Srbiji je i dalje nepovoljna i teška, pa je Krizni štab održao konferenciju za štampu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je obavestio javnost da je najviše novobolelih u Beogradu 1.975, pa u Novom Sadu 475, Kragujevcu 288, Nišu 253, Kraljevu 207 i Pančevu 172.

On je takođe rekao da će do kraja godine doći jedna količina vakcina protiv Covida i biće namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci i objasnio je da sedam dana posle primanja druge doze vakcine možemo da kažemo da smo bezbedni.

Neće se dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove, tj. koje nisu bezbedne, rekao je Đerlek.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, ranije danas je rekao da očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji, jer se virus širio različito.

„Situacija je teška, a zdravstveni sistem prenapregnut i treba računati da će ovo dugo trajati“, kazao je Kon za RTS.

Takođe član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS, da će nas kašnjenje mera mnogo koštati. On ističe da se epidemija raspiruje i van Beograda. Tiodorović se nada da smirivanje situacije „možda možemo da očekujemo za Božić“.

U Batajnici je počela da radi nova Covid bolnica, koja je izgrađena za četiri meseca i koja ima 930 ležajeva, a od danas počinju da se primenju i nove mere Vlade, koje su dosta strože nego one što su bile do sada na snazi. Mere će konrolisati komunalne inspekcije i komunalna milicija.

S. Aleksić (izvor: Covid19.rs / RTS / wordlometers.info)

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar