U Srbiji još 56 preminulih i 6.557 novozaraženih

Prema poslednjem preseku stanja u Srbiji u poslednja 24 časa na koronavirus je testirano 15.697 osoba od kojih je 6.557 pozitivno, stoji na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije preminulo je ukupno 2.005 ljudi, dok je u poslednja 24 časa njih 56. Na respiratorima su 283 osobe, a procenat smrtnosti 0.89%.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog Centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

Stevanović je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere – nošenja maski, držanja distance, jer je to, ističe, jedino što sada može da pomogne, prenosi Tanjug.

On je dodao je da je za dva i po dana rada bolnice u Batajnici, tamo više od 40 ljudi u jedinicama intenzivne nege.

Epidemiolog Predrag Kon je pak za TV Prva rekao, da se u Beogradu već vide posledice sprovođenja mera za suzbijanje epidemije i da počinje da blago opada broj novozaraženih koronavirusom.

Kon je kazao da je problem u tome što je i dalje potrebna velika hospitalizacija zbog kovida-19 zbog čega se veliki broj Beograđana i dalje leči van Beograda, bez obzira na novu bolnicu u Batajnici, kao i da je izdržljivost zdravstvenog sistema na svojim granicama.

Predrag Kon je isto tako izneo uverenje i da je malo verovatno da tokom novogodišnjih praznika neće biti restriktivnih mera.

Izvor: covid19.rs / RTS / TV Prva / Tanjug

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar