Krov sveta “viši” za 86 centimetara

Nepal i Kina su zajedno objavili da je Mont Everest, najviša svetska planina, za 86 centimetara viša od dosadašnjeg službenog podatka i da je “krov sveta” sada na visini od 8.848,86 metara, piše Independent.

Do sada je službena visina Mont Everesta iznosila 8.848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat merenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog veka.

Revidirani podatak o visini, Kina i Nepal su objavili nakon što su svoje geodete 2019. i 2020. godine slali svaka država na svoju stranu Mont Everesta.

Rasprava o stvarnoj visini vrha intenzivirala se poslednjih godina zbog zabrinutosti da postoji mogućnost da je smanjena zbog velikog zemljotresa 2015. godine.

Nepal je visinu Mont Everesta prethodno izmerio i ona je iznosila 8.848 metara, dok je Kina navela da je ipak reč o 8.848,43 metra, jer merenje nije uključivalo “snežnu kapu”.

Te prepirke su se nastavile decenijama, pa je brojka od 8.848 metara prihvaćena nakon ekspedicije indijskih zvaničnika.

Taj broj kartografi su koristili do kasnih devedesetih – uprkos sukobljenim istraživanjima, uključujući čak i 1987. godinu kada su italijanski stručnjaci zabeležili visinu od 8.872 metra, dok su Amerikanci izračunali da je reč o 8.850 metara.

Revidiranu visinu snežnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri spoljnih poslova Vang Ji i Pradip Kumar Gjavali nakon istraživanja obe zemlje.

Izvor: rtv.rs / Fonet

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar