a

ZZJZ Pirot: Intenzitet virusa u Pirotskom okrugu vrlo visok, 83 novozaražene osobe

U najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pirot se navodi, da su na području Pirotskog okruga potvrđena još 83 slučaja koronavirusa – na PCR testu 32 i na antigenskom testu 51 lice je pozitivno: 44 iz Pirota, 19 iz Babušnice, 16 iz Bele Palanke i 4 iz Dimitrovgrada, dok su dve osobe preminule u Opštoj bolnici u Pirotu.

Danas je u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu na PCR testiranje poslato 55 uzoraka.

U Zavodu napominju da je od početka epidemije do danas na području okruga koronavirus laboratorijski potvrđen kod 1.768 osoba, po gradovima: Pirot 1.042, Bela Palanka 293, Dimitrovgrad 228 i Babušnica 205, a od posledica infekcije ukupno je preminula 51 osoba. Od 28. novembra do 9. decembra u pirotskoj bolnici umrlo je 20 ljudi.

U Opštoj bolnici Pirot hospitalizovana su 82 pacijenta sa pneumonjiom: 58 iz Pirota, 10 iz Dimitrograda, 9 iz Babušnice i 5 iz Bele Palanke.

Epidemiolozi Zavoda ističu da je intenzitet prenošenja virusa u populaciji izuzetno visok i apeluju na građane da poštuju sve preventive mere zaštite.

Kompletan izveštaj ZZJZ Pirot za 9. decembar možete pogledati OVDE.

P. Videnov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Teodora Petrov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar