NDNV: Novinarima je neophodna podrška da se izbore sa stresom zbog pandemije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva novinare i novinarke da posebnu pažnju posvete svom mentalnom zdravlju, naročito ove godine, kada epidemija predstavlja ozbiljan izazov za sve.

U saopštenju NDNV-a se navodi da značajan broj novinara koji izveštavaju o Covid-19 pokazuju znakove anksioznosti i depresije, prema rezultatima istraživanja Reuters instituta i Univerziteta u Torontu. Čak i iskusni izveštači koji rade za velike, dobro finansirane medijske organizacije često se teško nose sa zahtevima za izveštavanjem o pandemiji. Studija ističe da su velike promene kako na ličnom tako i na poslovnom planu direktno doprinele visokom nivou mentalne nevolje i strepnje.

NDNV ukazuje da je novinarima dok i dalje izveštavaju o neizvesnoj i zbunjujućoj situaciji uz nepoverljivost javnosti, podrška vitalna (ili ključna). Izveštači mogu da nastave da pružaju tačne informacije o krizi samo ako imaju podršku da se izbore sa zahtevima koje im nameće pandemija.

Da bismo ponudili podršku novinarima i novinarkama da se izbore sa stresom, NDNV je u saradnji sa kolegama iz UBUNTU-Centra za rast i razvoj ljudskog potencijala pripremio Priručnik za psihološko preživljavanje novinara u kriznim situacijama. Uz jednostavne savete i vežbe, priručnik daje praktične preporuke za borbu protiv stresa.

NDNV je početkom pandemije uveo i besplatnu psihološku pomoć koju nudi svojim članovima anonimno uz validnu člansku karticu Društva.

Da bi ovo udruženje pomoglo etičko izveštavanje o zdravstvenoj krizi, pripremilo je i Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju kao i Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19).

“Ukoliko imate problem koji zahteva pravnu podršku, savet ili zastupanje pred institucijama Srbije, i tada možete zatražiti našu pomoć. Pravnu pomoć možemo da vam ponudimo u slučaju da je vaš problem u vezi sa poslom kojim se bavite. Sve informacije za članove možete naći na našem sajtu”, saopštava NDNV.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, 10. decembar 2020.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar