U Srbiji 7.393 novozaraženih, preminulo još 56 osoba

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 56 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.172, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 21.799 osoba, a registrovana su 7.393 slučaja zaraze. Na respiratorima su 323 pacijenta, dok je ukupno hospitalizovano 8.594 osoba.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković je rekao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata. Ističe da je za sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju.

Kada je reč o vakcinaciji, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su u Srbiji urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti. Kada stigne vakcina o tome će se, kaže, opet raspravljati u Kriznom štabu za suzbijanje epidemije.

Lekari iz crvene zone ukazuju na nepredvidivost Covida-19 čija ozbiljna komplikacija može da bude i arterijska tromboza koja ugrožava život obolelih.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za petak, a jedna od mera koje se razmatraju za suzbijanje koronavirusa je uvođenje obaveznog PCR testa za one koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Od početka pandemije, u svetu je koronavirusom zaraženo više od 69.240.000 ljudi, dok je od posledica Covida-19 preminulo je 1.575.819 inficiranih. Oporavilo skoro 48 miliona.

T. Petrov (izvor: covid19.rs / RTS / srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar