Novih 6.534 slučaja u Srbiji, bolnice preopterećene, zasad bez novih mera

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 19.826 osoba, od kojih je 6.534 pozitivno. Preminulo je 55, dok je na bolničkom lečenju 8.667 pacijenata, od kojih na respiratoru 319, što je najveći broj od početka epidemije.

Do sada je u Srbiji koronavirusom zaraženo 255.758 osoba, a od posledica Covida je umrlo njih 2.227.

Danas je zasedao i Krizni štab, ali nije doneo nikakve nove mere. Jedan od njegovih članova Mijomir Pelemiš, kako prenosi N1, rekao je za Nova.rs, da se nove mere mogu očekivati u ponedeljak, 14. decembra.

Epidemijska situacija u Srbiji je složena, a zdravstvene ustanove preopterećene. Zamenica direktora Infektivne klinike dr Ivana Milošević navela je da u toj ustanovi nisu više u stanju da primaju bolesnike koje ne zahtevaju kiseoničku potporu, javio je Tanjug.

„Takve pacijente upućuju na kućno lečenje“, rekla je Milošević.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović apelovao je na poštovanje mera, ističući da se epidemija dešava „nama – danas, ovde“.

„Sistem je prenapregnut do krajnjih granica, a priliv bolesnika, pre svega teških, koji zahtevaju kiseoničku terapiju i bolničko zbrinjavanje, ogroman je“, rekao je Stevanović.

Ranije danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je RTS-u da je zaraženo 3.107 lekara i medicinskih sestara, od kojih je 76 u bolnicama.

On je istakao da do Nove godine slede brojni izazovi – Sveti Nikola i dolazak državljana Srbije iz inostranstva.

„Ne bih voleo da se ponovi period iz vremena Uskrsa, kada smo imali oko 400.000 građana koji su ušli u Srbiji, uprkos želji da poštujemo naše građane, zdravstveni sistem bi bio preopterećen kad bi oni ušli“, kazao je Đerlek za RTS.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je govorio je na konferenciji za novinare i kazao da se analiziraju brojke novozaraženih, kao i da mere u poslednje dve tri nedelje daju rezultate, jer nema mnogo većeg broja novozaraženih.

On je upozorio da su slavlja pred nama i da treba očekivati povratak jednog dela građana iz inostranstva za praznike i naveo da je Krizni štab razgovarao o građanima koji žele da uđu Srbiju, te da će sigurno postojati određeni vid uslova u vidu određenih epidemioloških mera, ne samo za građane Srbije u tom periodu.

U istom obraćanju novinarima pukovnik Ivo Udovičić, načelnik VMC Karaburma, istakao je da je sada najveći problem to što pacijenti ne znaju više gde su se zarazili, i da to govori koliko je virus rasprostranjen.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / Tanjug / RTS / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar