U Srbiji još 4.995 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 56 osoba

Prema poslednjem preseku stanja u Srbiji je 4.995 osoba zaraženo koronavirusom, dok je njih 56 preminulo, stoji na sajtu covid19.rs.

U poslednjih 24 sata testirano je 13.707 osoba, a na respiratorima je 331 lice. Procenat smrtnosti je 0.87%, a hospitalizivan je 8.801 pacijent.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje, ali i o eventualnom uvođenju novih, do toga da se mora razmišljati i o ograničenju kretanja za Novu godinu.

Kako prenosi Fonet, Kon je za Televiziju Prva, rekao da će biti novih mera na granicama, samo je tehničko pitanje kako će se to sprovoditi.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine i „zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja“.

Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi – u jednom je ratno stanje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći, kazao je Kon.

Kon je izneo nadu da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

Istovremeno, epidemiolog Branislav Tiodorović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekao da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane.

Tiodorović je međitim kazao, da će ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja ili policijskog časa.

„Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi, naveo je Branislav Tiodorović govoreći o merama o kojima se razmišlja za uvođenje pred Novu godinu.

Tiodorović je takođe rekao da već postoji tim, sastavljen u saradnji sa Institutom „Batut“, koji će brinuti o vakcinama, prioritetima, njihovom stokiranju, odnosno čuvanju, ali je takođe dodao da ne možemo u početku očekivati dva, tri milona doza vakcina, nego onoliko da ih možemo davati po prioritetu.

Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra, ponedeljak u 15:30 časova.

Izvor: TV Prva / Fonet / RTS / covid19.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar