Sastav i zadaci nove Radne grupe za bezbednost novinara

Vlada Srbije imenovala je članove nove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara čiji je zadatak da „podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare, kao i praćenje radnji preduzetih u cilju zaštite njihove bezbednosti“, objavio je Službeni glasnik, a prenosi sajt UNS-a.

Radnu grupu za bezbednost novinara, koja ima 19 članova, predvodiće Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja koje će pružati „stručnu i administrativno-tehničku potporu“ toj grupi.

Članovi Radne grupe su, osim predstavnika kabineta predsednika Vlade i ministarstava, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, Zaštitnik građana Zoran Pašalić, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Aleksandra Popović, kao i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

Za članove Radne grupe iz kabineta predsednika Vlade imenovani su Mladen Bašić i Ana Miletić, iz Ministarstva spoljnih poslova Dejan Eraković, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slobodan Malešić, iz Ministarstva za evropske integracije Miroslav Gačević, dok je predstavnik Ministarstva pravde Jovan Ćosić.

U grupi predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su Slobodan Radičević (UNS), Marija Babić (NUNS), Veljko Milić (NDNV), Veran Matić (ANEM), Ljiljana Stojanović (Lokal pres), Stevan Ristić (Asocijacija medija), Ivana Stevanović (Asocijacija onlajn medija), Dragana Čabarkapa (SINOS) i Ferenc Berček (RAB).

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kako je objavljeno u Službenom glasniku, dužna je da najmanje jednom mesečno dostavi izveštaj o radu predsedniku Vlade, potpredsedniku Vlade i ministru kulture i informisanja, objavljeno je na sajtu UNS-a.

Izvor: UNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar