U Srbiji 5.353 nova slučaja, preminulo još 49 osoba

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 49 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.482, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 18.484 osoba, a registrovana su 5.353 slučaja zaraze. Na respiratorima je 333 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.443 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije prekontrolisati dokumentacije svih vakcina protiv koronavirusa koje stignu u zemlju i da će eventualno za svaku seriju koja dolazi uraditi dodatna ispitivanja bezbednosti.

Kako prenosi Fonet, Kon je za televiziju „Pink“ rekao da nije video plan prioriteta vakcinacije, a ukazao je i da su medicinski radnici sigurno pri vrhu prioriteta.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je vrlo ozbiljna stvar i u Srbiji „više decenija nije bila tako ozbiljna“ situacija.

On je naglasio da se u poslednje vreme broj pacijenata na respiratorima kreće oko tri stotine dnevno, što govori o opterećenosti intenzivnih nega u bolnicama, čiji su kapaciteti, kako je ocenio, iscrpljeni.

Upitan o donošenju novih mera, Kon je kazao da je medicinski deo Kriznog štaba „restriktivniji“ navodeći da medicinski deo štaba ne može da vodi računa o ekonomiji u državi.

„Uspostavlja se balans. Najtačniji odgovor je – videćemo“, rekao je Kon, a prenosi Fonet.

Na pitanje da li na sednici Kriznog štaba u petak treba očekivati ublažavanje nekih mera, poput otvaranja radnji i frizerskih salona za rad tokom vikenda, Kon je odgovorio da to njemu zvuči kao spisak dobrih, ali nerealnih želja.

Govoreći za N1 isto tako o vakcinama, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova – INOVIA Bojan Trkulja je rekao da će građani Srbije dobiti bezbednu vakcinu protiv koronavirusa, jer bez obzira da li je ona već odobrena u EU, srpska Agencija za lekove zahteva i lokalno odobrenje, koje će biti po ubrzanom postupku, ali „javnost može da bude sigurna da neće biti gledano kroz prste“. Smatra da ćemo prve doze vakcine dobiti veoma brzo, možda već početkom sledeće godine.

Činjenicu da će Skupština Srbije do kraja sedmice ratifikovati sporazum o zajedničkim nabavkma medicinskih sredstava, čime će naša zemlja pristupiti multilateralnom sporazumu koju su potpisale sve članice EU Trkulja je ocenio kao „sjajnu vest“, jer nas po njegovim rečima to dovodi u poziciju da dogovore o kupovini vakcina „pravimo pod kapom EU, što će biti velika olakšica, a pošto nismo članica Unije, pruža nam se i mogućnost da i samostalno pravimo sporazume o vakcini“.

Bojan Trkulja smatra da ćemo prve doze vakcine dobiti veoma brzo, možda već početkom sledeće godine.

Izvor: covid19.rs / N1 / FoNet

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar