Veliki broj pacijenata na respiratorima, u Srbiji još 4.910 zaraženih i 51 preminuo

U Srbiji je u protekla 24 časa koronavirusom zaraženo 4.910 lica, preminulo je 51, u bolnicama je 9.544, a u teškom stanju, odnosno na respiratorima, 349 pacijenata. Testirano je 16.740 osoba.

Iako mere daju rezultate iz Ministarstva zdravlja poručuju da je situacija i dalje vrlo ozbiljna. Krizni štab je odlučio na jutrošnjoj sednici da postojeće mere ostanu i za vikend, te da će u ponedeljak imati novu sednicu i tada će ponovo biti razmatrane i precizirane protivepidemijske mere.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferecniji za medije Kriznog štaba da će vikend pred nama biti isti kao i prethodni. Sve mere koje su do sada bile na snazi do daljeg će ostati.

Od 20. decembra svi koji ulaze na teritoriju Srbije moraće da imaju negativan PCR test, a državljani Republike Srbije ako ga nemaju, moraće u karantin, rekao je on.

Razgovarano je i o daljim merama, one zavise od epidemiološke situacije. Vidimo da smo u ovom trenutku uspeli da zaravnamo krivu zaražavanja. U zavisnosti od broja novoobolelih donosićemo dalje odluke. Ono što je predlog, s obzirom na epidemiološku situaciju, jeste da će od ponedeljka biti moguće da ustanove kulture, a to su pozorišta, bioskopi, galerije, muzeji, rade produženo. Videćemo da li će to biti do 20:00 ili 21:00 sat, naveo je Gojković.

On je apelovao na građane da ne vrše sami testiranje, iako je Agencija za lekove dala dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova.

Oni su isključivo planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje i to nisu testovi za građane, odnosno za samouzorkovanje brisa, naveo je on i dodao da moli građane koji su nabavili te testove, da sami ne uzorkuju bris, jer može da se uzme materijal kako ne treba da se uzme, a može da se samopovredi, taj koji uzima uzorak, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Gojković je rekao i da prvi kontigent „Fajzerove“ vakcine treba da stigne u Srbiju sledeće nedelje i dodao da će se onda dodatno ispitati u laboratoriji, kao i da se radi procena ruske vakcine „Sputnjik“, te da će Srbija sve učiniti da nabavi sve ono što bude bilo na svetskom tržištu i za šta se proceni da bi bilo korisno za zdravlje građana.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS)

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar