Još 3.534 zaražena i 54 preminula u Srbiji

U Srbiji je zabeleženo još 3.534 slučaja koronavirusa, preminuo je 54 oboleli, dok je na bolničkom lečenju 9.604 osoba, od kojih je 314 na respiratorima. Urađeno je 11.086 testova, a procenat smrtnosti je 0,89%, stoji na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je „realnost takva kakva je“ i da će „to još videti“.

„U svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša“, rekao je Kon.

On je na RTS-u rekao da ne zna ni zašto je primena mere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomerena za dva dana i važi tek od ponoći.

Kada je reč o dočeku Nove godine, Predrag Kon je kazao da nije tajna da su lekari iz Kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19:00 do 5:00 ujutru, ali da za sada za tim nema potrebe, prenosi Beta.

„Uobičajen doček nije realna opcija i to bi bilo katastrofalno“, rekao je Kon i dodao da je epidemijska situacija i dalje nepovoljna i da se dešava da nema mesta u bolnicama.

Istovremeno, član Saveta udruženja Ujedinjeni protiv Covida Zoran Radovanović izjavio je da se epidemiološka situacija u Srbiji polako popravlja, što se vidi iz broja novootkrivenih slučajeva, ali ne i broja hospitalizovanih i priključenih na respiratore, uz ocenu da će dalje kretanje trećeg talasa epidemije zavisiti od narednih mera Kriznog štaba.

On je kako prenosi Fonet, rekao da mere „donete posle mnogo oklevanja“ počinju da daju rezultate i dodao da treći talas „ni izdaleka ne bi uzeo ovako velike razmere“ da se reagovalo brže i energičnije.

Radovanović je i naglasio kako je sada važno da ne dođe do prevelikog opuštanja.

Zdravstveni sistem je „na samoj granici kolapsa“, ocenio je Radovanović i dodao da se sistem održava jedino zahvaljujući ogromnom požrtvovanju lekara i medicinskih sestara.

I član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da je primetan blagi pad inficiranih, ali je i on upozorio da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Inače, u Kruševcu je otvorena nova Covid bolnica. Njen kapacitet je 500 ležajeva, a svoje prve pacijente primiće sutra, u ponedeljak.

Izvor: covid19.rs / RTS / Beta / N1 / Fonet

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar