Priznanje za Grad Pirot za ostvarene rezultate u zapošljavanju

Grad Pirot dobio je priznanje za ostvarene rezultate u promovisanju politike zapošljavanja i ostvarene rezultate u zapošljavanju. Zameniku gradonačelnika Pirota Milošu Coliću zahvalnicu je uručio Dragan Jenaćković, v.d. direktora Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

U saopštenju za medije NSZ-a stoji, da je Grad Pirot jedna od tri društveno odgovorne lokalne samouprave u Republici Srbiji, koja je dobila zahvalnicu Nacionalne službe za zapošljavanje za ostvarene rezultate u oblasti zapošljavanja.

Navodi se da su maja meseca Grad Pirot i NSZ Filijala Pirot zaključili Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja. Grad Pirot, koji pripada drugoj kategoriji jedinica lokalne samouprave prema stepenu razvijenosti, iz sopstvenog budžeta opredelio je 4.000.000 dinara za finansiranje programa dodele subvencije za samozapošljavanje, dok je iz budžeta Republike Srbije odobreno 3.272.000 dinara.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2020. godinu ova lokalna samouprava je izdvojila 14.000.000 dinara za finansiranje programa javnih radova i stručne prakse uz pružanje tehničke podrške Nacionalne službe za zapošljavanje.

U programe i mere aktivne politike zapošljavanja kroz sufinansiranje i tehničku podršku NSZ-a, za koje je taj grad izdvojio sredstva, uključeno je ukupno 110 nezaposlenih lica sa evidencije Filijale Pirot. Po programu samozapošljavanja, kroz sufinansiranje uključeno je 29 lica, u program stručne prakse uz tehničku podršku Filijale Pirot 28 lica i u program javnog rada, takođe uz tehničku podršku Filijale Pirot, 53 lica.

U saopštenju se kaže da Filijala Pirot i Grad Pirot imaju dugogodišnju i plodotvornu saradnju na planiranju, promovisanju i realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Od 2015. do 2020. god. kroz sufinansiranje programa samozapošljavanja, Pirot je izdvojio 27,25 miliona dinara, a tim sredstvima i uz učešće republičkih sredstava 143 lica je pokrenulo sopstveni biznis. U prethodnih 5 godina Grad Pirot je izdvojio 5,4 miliona za subvencionisanje zapošljavanja 36 lica iz kategorije teže zapošljivih, 45 miliona za finansiranje programa stručne prakse 173 lica i 27 miliona dinara za finansiranje programa javnog rada kroz koji je 271 lice radno angažovano.

Međusobna saradnja, realizacija programa i mera aktivne politike zapošljavanja rezultirali su smanjenjem broja nezaposlenih na području tog grada, a posle dužeg niza godina na evidenciji nezaposlenih evidentirano je oko 4.900 lica. Početkom godine Filijali Pirot je jedan od ciljeva bio da do 31. decembra ove godine smanji broj nezaposlenih ispod 5.000, što se u tom trenutku ocenjivalo kao veoma ambiciozan plan, a već na kraju novembra Filijala Pirot je taj plan realizovala, što je u uslovima otežanog poslovanja usled pandemije izvanredan rezultat, saopšteno je iz NSZ-a.

T. Petrov (izvor: NSZ Filijala Pirot)

Foto: NSZ

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar