U Bugarskoj 1.277 novozaraženih i 156 preminulih

Bugarska je u protekla 24 časa uradila 4.304 testa, od kojih je 1.277 sa pozitivnim rezultatom, objavio je Centralni informativni sajt za praćenje kovid epidemije.

Na lečenju je 6.287, a u teškom stanju je 523 pacijenta. Najviše novozaraženih je i dalje u Sofiji, koja ima 181 pozitivnog, sledi Plovdiv sa 166 i Varna sa 96.

Komentarišući te rezulate za BNR, Antoni Rangačev, profesor matemetike na Univerzitetu u Čikagu i jedan od autora studije o Covidu u Bugarskoj upozorio je da Bugarska pravi najmanje testova, kako na području EU, tako i u regionu Balkana.

On je takođe kazao da je Bugarska prva po smrtnosti, uzimajuću u obzir broj stanovnika, ne samo medju državama EU, kako pišu bugarski mediji, nego i u svetu, prema podacima koje ima on. Istovremeno, Bugarska je na 27. mestu u svetu po učestalosti obolevanja, rekao je Rangačev.

Antoni Rangačev je tako visoku smrtnost objasnio i obolevanjem od kovida, ali i kolapsom zdravstevenog sistema i upozorio na blage protivepidemijske mere uoči božićnih i novogodišnjig praznika, izrazivši bojazan da to može da rezultira „eksplozijom“.

Izvor: mh.government.bg / BNR / FAR

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar