U Srbiji 4.426 novozaraženih, preminula 51 osoba. Vakcinacija počinje sutra

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminula je 51 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.833, objaviljeno je na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 16.617 osoba, a registrovano je 4.426 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 309 pacijenata. Ukupno su 9.672 osobe hospitalizovane.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Covid-19 kod 1.806 korisnika i 879 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 2.647, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 1.086.

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina, uz okupljanja koja su opasna.

Janković je rekao za RTS da će medicinski deo Kriznog štaba postaviti „crvene linije“ preko kojih neće preći u popuštanju mera.

On je rekao da se ne zna dovoljno o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i da tek treba utvrditi da li je opasniji i da li nas ugrožava i ako smo se vakcinisali.

U ovom slučaju, objasnio je, postoji skup mutacija od kojih se neke nalaze na onim mestima gde bi očekivali da bi mogle da se odraze na to koliko je virus zarazan.

Vakcinacija u Srbiji kreće sutra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će prvo biti vakcinisani korisnici domova za stare, jer su oni najugroženiji.

Takođe je kazao da će se vakcinisati i neko iz vrha države, on, premijerka ili Darija Kisić Tepavčević, kako bi uputili poruku građanima o potrebi vakcinacije i da „Fajzerova“ vakcina nije opasna po zdravlje.

U međuvremenu je iz Vlade Srbije potvrđeno da će vakcinu protiv koronavirusa prvi sutra primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, ali i premijerka Ana Brnabić i ministarka dr Darija Kisić Tepavčević, prenosi Tanjug.

Mirsad Đerlek, predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv Covida-19, rekao je za RTS da su korisnici domova prioritetni kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

Razlog zbog kog su domovi odabrani kao prioritetni je, napominje Đerlek, što najveći broj teških slučajeva koji su u bolnicama na intenzivnoj nezi ima više od 60-70 godina.

Izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar