Počela vakcinacija, u Srbiji još 4.091 slučaj i 49 preminulih

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 49 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.882, objaviljeno je na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 15.387 osoba, a registrovan je 4.091 slučaj zaraze. Na respiratorima je 312 pacijenata. Ukupno je 9.688 osoba hospitalizovano.

Vakcinacija korisnika domova za stare protiv koronavirusa, počela je u podne u Gerontološkom centru Beograd, javili su centralni mediji u Srbiji. Imunizacija se vrši uz prethodnu saglasnost, navodi Tanjug.

V. d. direktor Gerontološkog centra Beograd, dr Srđan Dimitrijević je rekao da će biti vakcinisano 105 korisnika te ustanove i 45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu, preneneo je RTS.

Počela je vakcinacija i u Novom Sadu, u Gerontološkom centru, u koji je stigao kontingent od 100 doza. Prvu vakcinu primila jedna lekarka, pa medicinska sestra zaposlena u tom centru, zatim muškarac star 82 godine, koji je pukovnik u penziji, javila je N1.

Ostalih 97 doza biće raspoređeno na sve ljude koji su smešteni u četiri objekta u Novom Sadu. Kapacitet Gerontološkog centra je ukupno 928 mesta.

Inače, prvu vakcinu u Srbiji pre podne je primila premijerka Ana Brnabić. Ona je rekla da je danas dan za osmehe, jer se obeležava početak kraja epidemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Dodala je da je to bila njena obaveza i čast da otvori put za sve građane. Ona je kazala da je dogovor sa predsednikom Vučićem bio da njih dvoje prime dve različite vakcine, jer u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma „Fajzera“ i „Bionteka“, a u najskorije vreme se očekuju i vakcine od kineskog „Sinofarma“, kao i određene količine ruske vakcine „Sputnjik“.

Rekla je da je sigurna da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije „Astra-Zeneka“, a nakon toga i „Moderninu“.

Zajedno sa premijerkom vakcine su primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Tanjug / RTS / N1

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar