U Srbiji preminulo 49 ljudi i zarazilo se koronavirusom 3.823, bez organizovanih dočeka Nove godine

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 49 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.931, objavljeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 14.794 osobe, a registrovano je 3.823 slučaja zaraze. Na respiratorima je 300 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.699 osoba.

Govoreći na konferenciji za novinare, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da se u zdravstvenim ustanovama leči 9.699 pacijenata kod kojih ima virusa i da u Srbiji imamo 2.534 zdravstvena radnika pozitivna na Covid, te da je 81 u bolnici.

Tiodorović je rekao i da je siguran da neće biti dodatnih popuštanja mera za Novu godinu, jer rezultati nisu pokazali očekivan trend pada broja obolelih.
On je kazao da pred sobom imamo vrlo ozbiljnu, tešku epidemiološku situaciju, navodeći da je posebno teško u velikim Covid bolnicama i kliničkim centrima, koji su prenapregnuti i rade u teškim uslovima.

„Moguća je blaga tendencija pada broja obolelih, u nekim manjim bolnicama i veći broj otpuštenih, ali ovo liči na jedan korak napred, dva koraka nazad“, kazao je Tiodorović.

On je takođe naglasio da je sednica Kriznog štaba bila konstruktivna i da je medicinski deo Kriznog štaba na stanovištu da ne može biti nikakvog opuštanja, a ideju da se u tržnim centrima i prodavnicama za vikend radi do 20:00 časova, ocenio kao opravdanu, ali uz uslov da u tržnim centrima moraju da funkcionišu Covid redari i upozorio de će biti striktno kažnjavano ono što se ne sprovodi.

Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“ je na istoj konferenciji rekla da je sistem vrlo operativan u svakom trenutku i da je komunikacija odlična sa svim zdravstvenim ustanovama, koje zbrinjavaju koronu, ali i nekovid pacijente i dodala da eletronski sistem sam skida osobu sa izolacije i ukida meru karantina, ako je uradio i dobio negativan PCR test. Informaciju, sistem sam prosleđuje i MUP-u i inspekciji, precizirala ja Zdravković.

Ranije danas je na svojoj fejsbuk stranici zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dao podršku takvoj odluci i naveo da je Krizni štab prihvatio predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije da radno vreme ugostiteljskih i maloprodajnih objekata tokom narednog vikenda bude do 20:00 sati.

Suprotno Vesiću, pulmolog i član Saveta udruženja Ujedinjeni protiv Covida, Dragana Jovanović ocenila je za N1 da Krizni štab nije trebao da usvoji popuštanje mera, kao i da to „može da bude tragično za ovu našu situaciju“.

Govoreći o vakcinaciji i podeljenom mišljenju prema njoj kod građana Dragana Jovanović je rekla da bi nadležni trebalo da izađu sa tačnim podacima o tome koja vakcina kada dolazi, planom vakcinacije i brojem zdravstvenih radnika uključenih u to, rekavši da je to urađeno u drugim zemljama.

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u Covid sistemu, rekao je za Tanjug predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek.

Đerlek je takođe naveo da već u januaru stiže nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000 i u martu 114.000 doza.

Mirsad Đerlek očekuje da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu „Sputnjik“ i kinesku vakcinu, te da će se tako obezbediti dodatne količine, kao i da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao Đerlek, izradio je Institut „Batut“ i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

S. Aleksić, T. Petrov (izvor: Tanjug / N1 / RTS / covid19.rs)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar