U Srbiji još 2.559 slučajeva, preminule 43 osobe. Bez organizovanog dočeka Nove godine

Prema zvaničnim podacima u Srbiji su preminule 43 osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.073, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 11.190 osoba, a registrovano je 2.559 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 288 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.728 osoba.

Danas je zasedao Krizni štab. Kako prenosi RTS razmotrena je trenutna epidemiološka situacija, a sednici je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić. Kako je saopšteno, odlučeno je da 31. decembra i 01. januara kafići i restorani rade do 18 časova a prehrambeni objekti do 20. Takođe je doneta odluka da ne bude organizovanih dočeka Nove godine niti takozvane rprize. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je kazao da je strogo protiv bilo kakvog popuštanja mera za novogodišnje praznike, 31. decembra i 1. i 2. januara, i da očekuje da takva bude i odluka Republičkog kriznog štaba.

Državni sektretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je da je vakcinisano 700 korisnika staračkih domova i da se kod vakcinisanih nisu javile nuspojave.

Kako prenosi Beta, on je za televiziju „Hepi“ rekao da je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ napravio plan vakcinacije.

„Batut je napravio plan ko će kad primiti vakcinu, ali na to utiče i epidemiološka situacija. Od polovine januara vakcinu će primiti zdravstveni radnici“, precizirao je Đerlek.

Đerlek je dodao da će Srbija u januaru dobiti novih 80.000 doza Fajzer vakcine i da narednih dana Agencija za lekove treba da izda sertifikat za rusku vakcinu Sputnjik V i kinesku vakcinu.

„Vakcinu može da primi samo zdrav čovek, ako se neko pojavi sa temperaturom, on taj dan neće moći da se vakciniše“, upozorio je Mirsad Đerlek.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar