Novozaraženih 3.136, preminulo još 46 osoba

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je preminulo 46 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.119, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 14.987 osoba, a registrovano je 3.136 slučajeva zaraze. Na respiratorima su 283 pacijenta, a ukupno je hospitalizovano 9.366 osoba.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba načelnik VMC „Karaburma“ Ivo Udovičić je rekao je da je situacija i dalje vrlo teška i da još uvek i mladi umiru od Covida i pozvao sve da razmisle da li je bolje biti oprezan ili zarad uživanja od svega nekoliko sati za doček Nove godine, izložiti svoj život opasnosti.

Epidemiolog Predrag Kon je upozorio da su bolnice još uvek pune, da je veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i da je i dalje veliki broj prijema u bolnice, iako je otpuštanje nešto veće nego prijem.

Predrag Kon je posebno apelovao da nema okupljanja ni privatno te da se svi što više uzdržavaju od masovnih proslava, jer je mogućnost prenošenja virusa tada veća.

„Ne želimo da plašimo mlade, oni imaju pravo na život, da li će biti dnevne ili noćne žurke posledice su strahovite“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je kazao da Srbija ima isplaniran sistem vakcinacije, da ruska vakcina „SputnjikV“ stiže ili je već prva pošiljka od 5.000 doza stigla u Srbiju i da se razgovara sa svim svetskim proizvođačima vakcine od „Džonsona-Džonsona“, „Moderne“, „Astra Zeneke“, pa do proizvođača kineske vekcine.

Kon je na novinarsko pitanje da li ima negativnih reakcija na vakcinu kod onih koji su je primili do sada, rekao da mu nije poznato da ih ima.

Inače, poslednjih dana je manji broj pozitivnih pacijenata u celoj zemlji. Lekari u mnogim zdravstvenim ustanovama kažu da imaju veći broj otpusta nego prijema.

Vlada Srbije je usvojila preporuku Kriznog štaba da restorani i kafići 31. decembra i 1. januara rade do 18:00 sati, a prodavnice prehrambene robe do 20:00 sati, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

To znači da neće biti organizovanog dočeka Nove godine, kao ni reprize.

Do 11. januara, izuzev 31. decembra i 1. januara, na snazi ostaju važeće mere – da svi objekti rade do 20:00 sati.

Danas je potpisan i Sporazum o jačanju zdravstvenog sistema za vakcinaciju protiv Covid-19, odnosno kapaciteta za isporuku i obezbeđivanje hladnog lanca za čuvanje vakcina.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktorka UNOPS kancelarije u Srbiji Mikela Telatin.

Sporazumom je promenjena namena 3,2 miliona evra sa nekih od programa čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, konkretno programa EU pro i EU pro plus, navodi RTS.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Tanjug

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar