U Srbiji 44 preminula pacijenta, 3.236 novozaraženih, stigle prve doze ruske vakcine

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su 44 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.163, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus testirane su 14.444 osobe, a registrovano je 3.236 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 269 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.014 osoba.

Svako okupljanje više od petoro ljudi za Novu godinu je rizično i moglo bi dovesti do toga da sledeću godinu počnemo pričom o pogoršanju epidemiološke situacije, upozorio je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković, a preneo Fonet.

Janković je za RTS ocenio da je doček 2021. godine važan ispit i dodao da bi okupljanja Novu godinu već na njenom početku učinile lošijom.

Okupljanja su rizična u ovom trenutku zato što virusa još ima, on se kroz našu populaciju i dalje prenosi bez obzira što broj novozaraženih opada, objasnio je Janković.

Prema rečima Jankovića, poštovanjem propisanih mera i dočekom Nove godine u najužem krugu porodice utičemo da u Novu godinu uđemo rasterećeniji.

„Nema organizovanog dočeka i to jeste bitno, ali bitno je i da svi mi shvatimo da ova Nova godina ne dopušta da je dočekamo kao svaku drugu, nego treba da se ograničimo na proslavu u užem krugu – sa ukućanima sa najužom porodicom. Ako to svi uradimo, počeće mnogo bolje ta godina i mnogo bolje će da teče za sve nas“, objasnio je Janković.

„Bolnice su pune, broj preminulih je mnogo veći nego što bismo ikada želeli da vidimo. Naravno i jedna preminula osoba je više nego što želimo da vidimo, ali u ovom trenutku glavno je shvatiti da poboljšanje ide postepeno i da kriva preminulih kasni za krivom zaraženih, tako da još nemamo poboljšanje na nivou bolnica i intenzivnih nega što je vrlo važno“, upozorio je on.

Janković je takođe ocenio da je dobro što je vakcinacija počela, ali je dodao da je još rano pričati o kolektivnom imunitetu.

U Srbiju je danas stiglo 2.400 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, javila je RTS. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je izjavio da će ruska vakcina biti u upotrebi odmah posle Nove godine, odnosno da se vakcinacija očekuje u prvim danima godine koja dolazi, jer je potrebno dan-dva za uvoznu dozvolu i sertifikat za upotrebu, navela je N1.

Đerlek je takođe novinarima rekao da Srbija sa Fajzerovom i ruskom vakcinom može mnogo ozbiljnije da se suprotstavi Covidu-19 i apelovao na građane da se što masovnije odazovu imunizaciji, a veće količine vakcina je najavio od sredine januara 2021.

U Srbiji je vakcinacija protiv koronavirusa počela 24. decembra američko-nemačkom vakcinom „Fajzer“ i „Biontek“.

Izvor: covid19.rs / RTS / Fonet / N1

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar