Oprezno i za vreme i posle dočeka Nove godine, blagi porast inficiranih se ipak očekuje

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 48 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.211, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus testirano je 12.897 osoba, a registrovana su 2.932 slučaja zaraze. Na respiratorima je 271 pacijent, a ukupno je hospitalizovano 8.765 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da ćemo verovatno imati blagi porast novoobolelih posle Nove godine, ali da ćemo prvo imati prividni pad posle novogodišnjih praznika.

Kon je upozorio je da su dočeci Nove godine sa velikim brojem ljudi rizik i da je najvažnije da se izbegavaju kontakti.

„Ako imate oko 100 ljudi, jedan je zarazan. Što je manji broj ljudi, manja je mogućnost da bude zaraznih. To je taj rizik koji ne možete nikako izbeći, a prenos i tim uslovima je siguran. On može da se prenese na pet do šest ljudi, a u nekim posebnim okolnostima zatvorenog prostora uz masovnu muziku to može da se popne i na desetak“, rekao je on.

„Treba da budemo optimistični. Vakcine polako pristižu. Ja sam rekao da će u početku to biti u kapljicama, dok se pokrene čitav proces. Kada masovno krene imunizacija tokom januara, onda će ubrzano da se povećava broj onih koji su imuni“, poručio je Predrag Kon.

Građani Srbije, koji imaju stalni ili privremeni boravak u Nemačkoj, a praznike provode u Srbiji, dužni su da pre povratka u Nemačku imaju negativan PCR ili negativan rapid antigen test izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Kina je odobrila za upotrebu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Sinofarm“, objavila je kineska Nacionalna uprava za medicinske proizvode. Kako je objašnjeno, radi se o uslovnom odobrenju, što znači da je istraživanje vakcine još uvek u toku, javio je Tanjug, prenoseći informaciju kao i većina svetskih agencija i medija.

Izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / Tanjug / RTS

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar