U Bugarsku stiglo još 25.000 vakcina, 171 novi slučaj i 34 preminula

Za protekla 24 časa u Bugarskoj je zabeležen 171 novi slučaj koronavirusa. Urađeno je 2.660 testova, a procenat pozitivnosti je manji od 7%. Centralni informatovni sajt za praćenje epidemije navodi da je preminulo 34 lica i da je od kovida ozdravilo 944, kao i da je na respiratorima 453 pacijenta. Takođe navodi i da proteklog dana nije bilo vakcinisanja, dok svi mediji u Bugarskoj donose vest o prispeću još 25.000 doza vakcine „Fajzer/Biontek“.

Uz velike mere obezbedjenje pošiljku je na Sofijskom aerodromu dočekao ministar zdravlja Kostadin Angelov, koji je rekao da će ovaj kontingent biti podeljen u pet manjih, koji će dospeti na pet unapred pripremljenih punktova odakle će biti distribuiran do cenatra svih 28 oblasti u Bugarskoj, gde će pak biti vakcinisani svi medicinski radnici. To je Angelov nazavao prvom fazom.

U drugoj fazi će, po njegovim rečima, biti vakcinisano nastavno osoblje u školama i na fakultetima, a tek u trećoj, u februaru ili martu, počeće masovna vakcinacija stanovništva i to počev od najstarijeg dela populacije.

Angelov ja izrazio nadu da će EU 6. januara odobriti vakcinu „Moderne“ i da će i ona ubrzo stići u Bugarsku. On je govorio i o trećoj vakcini koja treba da stigne, ali nije precizirao o kojoj je reč.

Aktuelne informacije o epidemiji u svetu možete pogledati OVDE.

Izvor: mh.government.bg / BNR / FAR

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar