Zaražene 2.882 osobe i 39 preminulih, dva miliona doza ruske vakcine za Srbiju

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 13.512 osoba, od kojih su 2.882 nalaza pozitivna na koronavirus.

Hospitalizovana su 6.405 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 234 osobe.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminulo je 39 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva je 3.444, a procenat smrtnosti 0,98 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 2.358.102 lica, a potvrđena su 352.120 slučajeva koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se može očekivati blagi porast broja zaraženih koronavirusom posle Božića, prenela je Beta. Kon je, gostujući na televiziji „Hepi“, rekao da se na slavljima i u klubovima i drugim mestima za noćni provod virus najviše prenosi.

„Nismo imali ograničenje kretanja, iako je medicinski deo Kriznog štaba to predlagao još 13. decembra“, naveo je on.

Predrag Kon je dodao da je potrebno efektivno sprovođenje imunizacije i da se vakcinacija mora obavljati brzo.

Evropska agencija za lekove odobrila je korišćenje vakcine protiv koronavirusa američke kompanije „Moderna“ za starije od 18 godina, javili su mediji u Srbiji. To je odlučeno na sednici nadležnog Odbora.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, utvrđeno je da vakcina ispunjava standarde bezbednosti i kvaliteta i efikasna je do 94,1 odsto, posle dve doze date u razmaku od 28 dana.

U pitanju je druga vakcina protiv koronavirusa, čije korišćenje je dozvoljeno na teritoriji EU. Krajem decembra prošle godine odobrena je vakcina koju proizvode „Fajzer“ i „BioNTech“ i njome je započeta je vakcinacija u zemljama te evropske asocijacije.

Vakacina „Moderne“ se lakše transportuje i čuva. Za njeno očuvanje potrebna je temperatura od -15 stepeni, a na sobnoj temperaturi može da ostane ispravna i do 12 sati, naveo je N1.

U Srbiju stižu dva miliona doza ruske vakcine „sputnjik”, potvrdili su RTS-u u Vladi Srbije. Naime, Ruski Fond za direktna ulaganja saopštio je da je sa Vladom Srbije potpisao sporazum o isporuci dva miliona doza vakcine „sputnjik”.

Kako se navodi u saopštenju, vakcine za Srbiju biće proizvedene sredstvima međunarodnih partnera u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama, javio je Tanjug.

U saopštenju međutim nema datalja o početku i dinamici isporuke. Prvih 2.400 doza ruske vakcine, inače već je stiglo u Srbiju 30. decembra prošle godine.

Izvor: covid19.rs / Beta / RTS / N1 / Tanjug

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar