Lagani trend pada broja obolelih u Srbiji, 1.769 zaraženih i 35 preminulih

Epidemiolozi kažu da se vidi lagani trend pada broja obolelih, ali da su brojevi i dalje visoki.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 11.123 lica, od kojih je 1.769 nalaza pozitivno na koronavirus.

Hospitalizovana je 5.911 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalazi 207 osoba.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminulo je 35 lica, ukupan broj smrtnih slučajeva je 3.548, a procenat smrtnosti 0,99 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 2.389.138 lica, a potvrđena su 357.894 slučaja koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Institut „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je operativni plan za imunizaciju, koji predviđa tri faze vakcinacije u kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 1,75 miliona građana Srbije, prenela je RTS.

Pored izrade planova za vakcinaciju koji obuhvataju oko 20 odsto ukupne populacije, istovremeno su pripremljeni i planovi za obuhvat do maksimalno 50 odsto ukupne populacije Srbije u slučaju dostupnosti veće količine vakcina.

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od prenošenja infekcije i zaposleni u domovima za stara lica i ustanovama socijalne zaštite. U proj fazi trebalo bi da bude vakcinisano 720.600 osoba.

Druga faza obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva i biće obuhvaćene starije uzrasne grupe, koje nisu vakcinisane u prvoj fazi, zaposleni u ustanovama od značaja za funkcionisanje društva. To je, prema proceni „Batuta“ oko 736.500 ljudi.

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu koja bi trebala da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

U toj fazi vaknisaće se i migranti i tražioci azila u kolektivnom smeštaju, grupe osoba koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu i osobe starije od 50 godina na izdržavanju krivičnih sankcija.

Državni sekretar u Ministarstu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da još uvek nema konkretnih informacija kada će u Srbiju stići vakcina protiv Covida-19 kineskih proizvođača, ali da očekuje da će tokom januara više hiljada doza biti na raspolaganju.

Kako javlja Beta, on je gostujući na „TV Prva“ naveo da će dolaskom kineske vakcine Srbija postati „jedna od retkih zemalja koja će na raspolaganju imati tri kvalitetne vakcine od tri različita proizvođača“.

„Što se tiče Fajzera, imamo potpisan ugovor na 1,8 miliona doza do kraja 2021. godine. Dobio sam informaciju od beogradske filijale Fajzerove firme da ćemo dobijati na nedeljnom nivou kontigente od po 20.000 doza. Što se tiče ruske vakcine, imamo čvrsta obećanja, ugovor je potpisan za dva miliona u 2021. godini, a u drugoj polovini januara oko 500.000 doza Sputnjika V“, kazao je Đerlek.

Đerlek je naveo da će građani moći da biraju vakcinu, ali da će to zavisiti i od količine vakcina koje će biti na raspolaganju. On je dodao i da bi najbolje bilo da se vakciniše oko 3,2 miliona građana kako bi se stekao kolektivni imunitet.

Inače, Mirsad Đerlek je rekao za RTS da je do sada vakcinisano 1.300 zdravstvenih radnika.

Izvor: covid19.rs / Beta / RTS / TV Prva

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar