Iz poplava evakuisano 67 osoba, u Pirotu vanredna situacija, Crvena reka pod vodom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, evakuisali su 67 osoba iz objekata koji su poplavlјeni izlivanjem bujičnih potoka i to 32 osobe iz Dolјevca, deset iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca, jednu iz Dimitrovgrada i jednu iz Donje Trnave kod Niša. saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Na teritoriji Pirotskog okruga usled izlivanja reke Nišave kao i pojave bujičnih poplava došlo je do plavlјenja domaćinstava u naselјima Sarlah, Rogoz i Prisijanskog naselјa kao i u okolini Dimitovgrada. Evakusiane su četiri osobe sa ovih teritorija od strane Vatrogasno-spasilačkog batalјona Pirot. Tokom jutarnjih časova evakuisano je osam osoba na teritoriji Bele Palanke. Pripadnici VSB Pirot sa Specijalističkim timom za spasavanje i rad na vodi su na terenu i prate stanje na teritoriji opštine Bela Palanka. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju, kažu u MUP-u Srbije.

Gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije Grada Pirota Vladan Vasić je danas nakon sednice Štaba kazao da je zbog otklanjanja šteta od poplava doneta odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada. Vasić je istakao da je tokom jučerašnjeg dana bilo 80 intervencija na preko 20 lokacija sa ciljem da se pomogne najugroženijima, javljaju Pirotske vesti.

Posle jučerašnjih poplava u Dimitrovgradu i Pirotu od jutros je stanje bolje, jer se Nišava i njene pritoke polako povlače u korita. Trenutno je najkritičnije u selima Dolac i Crvena Reka kod Bele Palanke, javlja RTS.

Cela Crvena reka je pod vodom, a od jutros se evakuišu ljudi i domaće životinje. Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da je jutros došlo do povećanja vodostaja Nišave u Beloj Palanci sa sinoćnjih 1,6 na tri metra, što je dovelo do ogromnog izlivanja u Crvenoj Reci.

“Uz pomoć Sektora za vanredne situacije i građana uspeli smo da evakuišemo sve ljude koji su bili ugroženi i svu njihovu stoku”, ističe Miljković.

Navodi da je bilo veliko izlivanje i u na selu Dolac, gde je most ugrožen, a preko njega je zabranjen saobraćaj.

U gradskom delu opštine Bela Palanka poplavljeno je romsko naselje, skoro 40 kuća je oštećeno.

“Trenutno radimo na tome da obezbedimo privremeni smeštaj za te ljude”, kaže Miljković.

Izvor: mup.gov.rs / Pirotske vesti / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar